Підривом "Кримського Титану" Росія вистрілить собі в ногу - Світан

21 червня 2023, 10:00
Якщо росіян в Криму не буде, то вони будуть підривати там все для того, щоб на цій території було неможливо жити і працювати, вважає Роман Світан.
Підривом 'Кримського Титану' Росія вистрілить собі в ногу - Світан
Підривом "Кримського Титану" Росія вистрілить собі в ногу, каже Світан / колаж: Главред

Країна-агресор Росія не припиняє погроз Україні та світу у скоєнні чергових військових злочинів. Цього разу росіяни натякають на ймовірний теракт на заводі "Кримський Титан" в окупованому Криму, а також на провокацію на Запорізькій АЕС.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан розповів, чи є військовий умисел для РФ у підриві "Кримського титану" і в якому випадку Путін дасть команду на підрив, а також чи вигідно Путіну влаштовувати аварію на ЗАЕС.

Глава Херсонської ОВА Прокудін заявив, що Росія може готувати провокацію на "Кримському Титані" в Армянську. Про що свідчить Підготовка до такого кроку з боку Росії?

відео дня

Росіяни підірвали Каховську ГЕС для того, щоб скинути воду і перекрити Херсонський напрямок, побоюючись руху ЗСУ в бік Криму. З тією ж метою вони замінували і "Кримський Титан", щоб убезпечити себе від заходу українців до Криму. Завод знаходиться в районі Армянська, на Перекопському перешийку, і його підрив зупинить наші війська як мінімум на тиждень подібно до того, як підрив Каховської ГЕС раніше на місяць відклав форсування Дніпра.

Наскільки критична така затримка для нас?

Нічого критичного в цьому немає, але, тим не менш, неприємно. Потрібно підготуватися до руху через хімічно заражений Перекоп (для цього є певні системи хімзахисту). А далі вже доведеться дуже довго зачищати цю територію від хімічного зараження. Тому що росіяни зараз промінували там кислотоприймачі, деякі цистерни з хімреактиви, і, очевидно, підрив викличе хімічне зараження на досить великій місцевості, в радіусі декількох десятків кілометрів точно. А якщо хмара після вибуху потрапить в струменеву течію, то його може закинути в тому числі, і в Росію – в Сочі, на узбережжі Кавказу і т.д. тобто тоді росіяни можуть вистрілити собі в ногу – все буде залежати від того, як будуть рухатися повітряні маси на момент підриву.

А чи означають ці дії, якщо Росія до них вдасться, що РФ вже змирилася з тим, що може втратити Крим, а тому його треба заразити і знищити?

Це одна з парадигм, в яких живе Путін – він назвав це "санітарною зоною". Якщо росіян в Криму не буде, то вони будуть підривати там все для того, щоб на цій території було неможливо жити і працювати. З точки зору Путіна, це логічний крок, до якого він може вдатися.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м.Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, що пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

А за якої умови він може на це піти - коли буде ця точка, коли Путін зважиться?

При підході наших військ до Армянська. За добу-дві до такого підходу Путін може підірвати "Кримський Титан".

Наскільки в такому випадку велика ймовірність схожого сценарію на ЗАЕС? За яких умов там це може статися?

Ні, це абсолютно різні сценарії. Справа в тому, що і підрив Каховської ГЕС, і "Кримського титану" можуть бути викликані військовою доцільністю. Тобто в цих випадках в ухваленні рішення про підрив присутня військова складова. А по ЗАЕС ні військової доцільності, ні військової необхідності немає, оскільки вона розташована далеко за лінією фронту. Тобто напрямок наступальних дій знаходиться дуже далеко, і підрив ЗАЕС не вплине на рух українських військ.

Більше того, підрив ЗАЕС більше вплине на російські війська, оскільки їм доведеться відразу йти вглиб Криму. Але питання також і в тому, куди піде хмара, адже ті струменеві течії, які починаються вище 5000 метрів, можуть закинути цю хмару також на Москву, Урал, оскільки швидкість течій досягає 100 кілометрів на годину. І те, до якої міри така хмара буде наповнена радіаційними елементами і як воно себе поведе, досить складно спрогнозувати. Тому я поки не бачу не те що доцільності і необхідності, але і того, як Путін буде пояснювати росіянам підрив і зараження вже російської території. Виходячи з цього, Путін навряд чи піде на підрив ЗАЕС, тому що тут він не отримає ніяких переваг, не затримає наше просування в бік Криму, а, навпаки, його прискорить.

Крім того, є економічна, політична і дипломатична складова такого кроку, оскільки після цього всю Росію (а не тільки Путіна) відразу викреслять зі списку рукостисканих, і Росатом першим постраждає від санкційного тиску. Однак і повністю виключати цього теж не можна, оскільки тут потрібно залишати відсоток "на дурня", тому що все ще може знайтися той, хто переплутає кнопки і може щось підірвати.

Росіяни знову почали вкидати тезу про "брудну бомбу", яку нібито готує Київ. Аналогічну тезу вони вкидали вже, щонайменше, двічі - під час того, коли російські військові минулого року перебували на ЧАЕС і влітку, перед візитом місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Чому зараз про це говорять знову?

Росіяни говорять зараз що завгодно і відкривають собі вікно можливостей. Використовують вони його чи ні - вже не настільки важливо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти