Скандал на Львівщині: податківці хочуть зарахувати 106 млн грн ПДВ сумнівним компаніям

16 вересня 2022, 21:02оновлено 16 вересня 2022, 21:50
Співробітники львівської податкової служби вкотре готують зарахування 106 млн грн ПДВ сумнівним компаніям.
Скандал на Львівщині: податківці хочуть зарахувати 106 млн грн ПДВ сумнівним компаніям
У Львові розкрили схему відшкодування ПДВ низці громадських організацій / фото УНІАН

У Львівській області третій місяць поспіль тривають скандали щодо відшкодування ПДВ Головним управлінням ДПС області, котре наразі очолює Андрій Щербак.

Публікації журналістів доводили, що компаніям із можливими ознаками фіктивності були відшкодовані десятки мільйонів гривень. Крім того, величезні суми "відмиваються" через громадські організації. Компанії можуть очолювати підставні особи – в тому числі безхатьки, а їхні власники та адреси часто між собою пов’язані.

За інформацією видання Галінфо, спочатку податківці Львова удають, що нічого поганого не відбувається, хоча вже через тиждень планують відшкодовувати ПДВ на мільйони гривень невідомим сумнівним компаніям. Як зазначають журналісти видання Галінфо у своєму розслідуванні, відшкодування вже погодили податківці, однак поки що кошти на надійшли на рахунки фірм.

відео дня

"Як стало відомо нам з наших джерел, серед компаній, яким підтвердили бюджетне відшкодування ПДВ протягом серпня та першої половини вересня, є низка підприємств з ознаками ризикованості. За нашими даними, інспектори львівської податкової під час проведення камеральних перевірок не взяли до уваги ознаки ймовірної фіктивності цих фірм - відсутність складів, офісів, транспортних засобів, нарахованих доходів. Тобто, банально основних засобів, без яких будь-яка компанія просто не зможе нормально вести свою господарську діяльність", - йдеться у статті львівського Галінфо.

ЗМІ повідомляють, що товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "МІТ КО" стане першою компанією, яка очікує на відшкодування ПДВ на суму 51 млн грн. Компанія зареєстрована у Львові, по вулиці Богдана Хмельницького, 176.

"Ця адреса є місцем масової реєстрації суб’єктів господарювання. Їх там аж 104. Але найцікавіше навіть не це. У звітності компанії, є ще одна адреса - вулиця Богдана Хмельницького, 302. За документами, там мав би бути склад "МІТ КО". Як-не-як основним видом діяльності фірми є оптова торгівля фруктами й овочами. Але коли ми приїхали глянути на склад за зазначеною адресою, то знайшли там лише…заправку "ОККО", - наголошують журналісти-розслідувачі.

Ще одна компанія, яка очікує на відшкодування ПДВ та нібито отримає його є ПП "Мілк ленд", директором і власником якої є Гуска Олександр Васильович.

"Гуска є також власником та директором ТОВ "Мілопіта". На двох ці підприємства мають отримати від держави 51 млн грн ПДВ. Основними видами діяльності компаній є оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями, жирами, фруктами та овочами. Однак, за нашими даними, у вищеперелічених підприємств просто відсутні торгові площі та складські приміщення, які необхідні для здійснення такої діяльності. Та ще й оптової", - попереджають львівські журналісти.

Також стало відомо, що ТОВ "Файна садовина" має отримати з державного бюджету майже 4 млн грн відшкодування ПДВ. Директором та власником фірми є Фірко Тарас Іванович. Колись він був керівником ТОВ "Вестпрофібуд", проте від кінця березня 2020 року і до сьогодні його на цій посаді змінила Фірко Ольга Миколаївна, яка також є директором Підприємства об’єднання громадян "Здорова їжа" Громадської організації Організація осіб з інвалідністю "Новий шлях Галичини" (ПОГ "Здорова їжа" ГО "ОІ "Новий шлях Галичини").

"Засновниками цієї громадської організації є Кшишевська Оксана Мирославівна та Даниляк Олександра Михайлівна. Даниляк Олександра Михайлівна є також засновником ТОВ "ЕКСПРОМ-ТОРГ" щодо якого застосовані спеціальні економічні санкції, згідно з рішенням РНБО України від 2 квітня 2021-ого. Натомість ГО "ОІ "Новий шлях Галичини" числиться в засновниках ПОГ "Галичанка ЛВ". Про цю громадську організацію раніше вже писали журналісти і стверджували, що у Львівській області існує ціла схема по відшкодування ПДВ підприємствам, заснованими організаціями осіб з інвалідністю", - пише Галінфо, наголошуючи на тому, що їхня публікація фактично є публічним зверненням до ГУ ДПС у Львівській області, аби ті ретельніше перевірили вищеперелічені компанії, яким планують відшкодувати ПДВ.

У тому випадку, якщо факт перерахування коштів все-таки зафіксують, у справу мали б втрутитися правоохоронці, оскільки 106 мільйонів гривень – це дуже велика сума для держави, яка перебуває у стані повномасштабної війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти