Собівартість газу вітчизняного видобутку становить 2,5 гривні за кубометр – експерт

30 вересня 2021, 13:00
Згідно з методикою, розробленою Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), собівартість природного газу "Укргазвидобування" становить 2,5 гривні за кубометр.
Собівартість газу вітчизняного видобутку становить 2,5 гривні за кубометр – експерт
Фото ua.depositphotos.com

Про це заявив експерт з енергетики, екс-директор з фінансових та інвестиційних питань НАК "Нафтогаз України" Ярослав Диковицький під час ток-шоу "Energy Freedom з Андрієм Куликовим".

"За тією методикою, яку встановлювала НКРЕКП, виходячи з тих витрат, які фактично понесла "Укргазвидобування" у 2020 році та донараховуючи до них податок на прибуток, ренту, ПДВ, така ціна була б не більше 2500 гривень (за тисячу кубометрів – ред.)", – сказав він.

Експерт порахував, що при додаванні до зазначеної ціни газу обсягу прогнозованих річних інвестицій, передбачених програмою "20/20", собівартість видобутку газу у 2020 році не повинна була перевищити 4300 гривні за тисячу кубометрів.

відео дня

Він також додав, що в структурі ціни газу, який видобуває "Укргазвидобування, супутні витрати самого "Нафтогазу" перевищують собівартість природного газу.

"Адміністративні витрати "Нафтогазу", витрати на збут і відсотки, які платить" Нафтогаз "за залучені кредити, вони більші, ніж операційні витрати, собівартість (газу – ред.) самої "Укргазвидобування"", – зазначив Ярослав Диковицький.

За його словами, аналіз консолідованого аудиторського звіту "Нафтогазу" за 2020 рік показує, що видобуток газу приніс компанії близько 27 мільярдів гривень прибутку, а "комерція", тобто, те, чим саме "Нафтогаз" займається як окрема юридична особа, принесла держхолдингу збитки в розмірі 15 мільярдів гривень.

Диковицький також вказав, що дуже скоро серйозною проблемою для України стане збільшення тарифу на транспортування газу магістральними газопроводами та також тарифу на його розподіл.

"Так може вийти, що після 2024 року в кінцевій ціні для споживача ці витрати на розподіл і на транспортування можуть перевищити ціну газу, яка є сьогодні. Не визначені обсяги транзиту газу, ми не чуємо про перспективи укладення надалі контрактів, тому в недалекому майбутньому ця проблема буде стояти досить гостро", – резюмував доповідач.

Днями колишній виконавчий директор групи НАК "Нафтогаз України" Отто Ватерландер в інтерв'ю виданню "Економічна Правда" заявив, що собівартість видобутку газу компаніями групи "Нафтогаз" становить близько 1 грн за кубометр.

"Нафтогаз" спростував цю інформацію і запевнив, що актуальна собівартість буде показана у фінансовій звітності за перше півріччя, підготовку якої компанія завершить найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти