Рада підтримала законопроєкти, які очистять будівельний ринок від корупції - нардеп Шуляк

2 липня 2021, 15:11
Згідно з першим законопроектом, державна реєстрація права на виконання підготовчих та будівельних робіт здійснюватиметься виключно через електронну систему.
Рада
Фото УНІАН

Верховна Рада 1 липня підтримала одразу два законопроєкти, що лежать в основі реформи містобудування — №5655 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" (309 голосів) та №5656 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів за державну реєстрацію у сфері містобудівної діяльності" (325 голосів).

На думку нардепки і голови Координаційної ради з вирішення проблемних питань у містобудуванні Олени Шуляк, це історичне рішення, яке дозволить зробити будівельну галузь публічною та прозорою та сприяє запобіганню корупції.

Згідно з першим законопроєктом, державна реєстрація права на виконання підготовчих і будівельних робіт буде відбуватися виключно через електронну систему. Замовник спочатку буде повинен внести до е-системи або відповідних реєстрів документи про право на землю, містобудівні умови та обмеження, позитивний висновок експертизи тощо.

відео дня

У процес реєстрації прав на початок будівництва вводитимуться нотаріуси та державні реєстратори речових прав на нерухоме майно. А проєктну документацію на відповідність державним будівельним нормам та іншим вимогам законодавства перевірятимуть виключно спеціалізовані експертні організації та нестимуть за це підвищену відповідальність.

"Співавторами цих законопроєктів виступили 140 і 147 депутатів, що свідчить про велику підтримку реформи. Це й не дивно, адже законопроєкт №5655 дозволить перевести будівельний ринок на якісно новий рівень, а також пришвидшити реалізацію президентської програми "Велике будівництво"", — сказала Олена Шуляк.

Вона також уточнила, що два проголосовані законопроєкти – лише про діджиталізацію і нагляд у будівельній галузі. У липні у Верховній Раді зареєструють третій проєкт закону в низці реформи — про відповідальність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти