Проблеми почнуться навесні: експерт спрогнозував похмуре майбутнє для Зеленського

31 грудня 2020, 05:34оновлено 31 грудня 2020, 06:55
Президент може втратити будь-який вплив на події в країні.
Олександр Кочетков
Олександр Кочетков озвучив головні виклики для української влади / УНІАН

У новому 2021 році на Україну чекають проблеми в економіці, які можуть спровокувати соціальний вибух і як результат – дострокові парламентські вибори.

Таку думку Главреду озвучив політичний аналітик Олександр Кочетков.

За його словами, головні виклики для влади у наступному році – це проблеми в економіці, зокрема, величезна діра в бюджеті, яка на сьогодні становить близько 300 мільярдів гривень.

"Проблеми почнуться навесні, якщо влада не розв'яже проблему дефіциту бюджету. А, як бачимо, МВФ не горить бажанням допомагати латати цю дірку. Біда в тому, що діра ця стосується незахищених статей бюджету, і навесні неминуче почнуться проблеми з виплатами пенсій, зарплат бюджетникам тощо. Владі доведеться якось розв'язати проблему з наповненням бюджету. Якщо цього не станеться, почнуться соціальні проблеми, які в кінцевому підсумку швидко призведуть до соціального вибуху. Зокрема – до переформатування ради, що дозволить суспільству "спустити пару", - прогнозує експерт.

За словами Кочеткова, в результаті дострокових парламентських виборів президент Володимир Зеленський втратить свій вплив і на Раду, і на Кабмін, після чого отримає справжню парламентсько-президентську республіку.

"За таких умов президенту буде значно важче утримуватися далі на своїй посаді та впливати на процеси в країні. При цьому Порошенко і Медведчук щосили намагаються домогтися реваншу і повернутися до влади. Нехай Порошенко - проєвропейський, а Медведчук – проросійський, працюють вони досить злагоджено: координують свою діяльність і намагаються розхитувати країну. Це величезний виклик для Зеленського, і поки не помітно, що він здатний протидіяти цьому", - зазначив аналітик.

Він додав, що перед реваншистами не стоїть мета прибрати Зеленського, "але їм вигідний президент України слабкий і такий, який ні на що не впливає". За словами Кочеткова, в таких умовах все буде вирішуватися у Верховній Раді та Кабміні, а процеси йтимуть повз президента.

"Таким чином, Зеленський наступного року може втратити будь-який вплив на події в країні, хоча відсторонити його від посади буде практично неможливо", - резюмував Олександр Кочетков.

читайте такожСкільки українців розчарувалися у Зеленському - результати опитування

Нагадаємо:

  • Згідно зі свіжим опитуванням КМІС, Володимир Зеленський втрачає популярність. Якби президентські вибори в Україні відбулися наприкінці 2020 року – то рівень підтримки Зеленського коливався б на позначці в 27%. При цьому у другому турі виборів у 2019 році Зеленський отримав 73,22% голосів виборців.
  • Також у КМІС з'ясували електоральні симпатії українців на виборах до Верховної Ради. Згідно з опитуванням, до парламенту мають шанс пройти чотири політичні сили: Опозиційна платформа - За життя, Слуга народу, Європейська солідарність і Батьківщина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти