Знадобиться мило і дзеркало: як визначити жорсткість води вдома

3 січня 2024, 17:31
Жорсткість води в трубопроводі можна визначити самостійно за допомогою господарського мила або дзеркала.
мило, вода
Як вимірювати жорсткість води будинку / Колаж: Главред, фото: pexels

У сучасному світі люди постійно використовують воду з трубопроводу. Хтось використовує її лише для купання, прибирання або миття посуду, а хтось її ще п'є і готує їжу. Ні для кого не секрет, що якість води в комунальних трубопроводах не дуже якісна.

Багатьох цікавить таке поняття, як жорсткість води. Жорсткою називають воду з підвищеним вмістом мінеральних солей - кальцію і магнію. Вони випадають в осад і створюють наліт.

Виявляється визначити жорсткість води можна самостійно.

відео дня

Як визначити жорсткість води за допомогою мила

Існує спеціальний лакмусовий папір, за допомогою якого можна зробити тест на жорсткість води. Однак не обов'язково витрачати на нього гроші, адже можна скористатися звичайним твердим господарським милом, яке є у вас вдома.

Вам потрібно натерти господарське мило на тертці. Для експерименту знадобиться всього 1 г мила - чайна ложка без гірки. Мило потрібно засипати в стакан і залити підігрітою дистильованою водою - 3-4 столові ложки. Все це варто розмішати до повного розчинення мила, головне робити це обережно, щоб не утворилося багато піни.

Якщо ви взяли мило з написом 72%, то вам потрібно буде долити води до позначки 72 мм. Вимірювати рівень води можна за допомогою лінійки від денця, а не від поверхні столу.

Мильний розчин потрібно знову перемішати і обережно зняти піну, якщо вона утворилася. Туди тонкою цівкою варто додати 0,5 л холодної води з-під крана. Все це потрібно плавно перемішувати, поки не помітите на поверхні стійку білу піну. Це буде означати, що мило повністю зв'язало солі жорсткості.

Вам потрібно виміряти висоту мильного розчину, що залишився в склянці, і відняти його від початкової висоти. Так ви з'ясуєте, скільки сантиметрів розчину перелили в мірну ємність.

Якщо для утворення піни вам знадобилося перелити 6 см розчину, то жорсткість води становить 12°DH = 4,3 °Ж, що відповідає воді середньої жорсткості.

Таким чином, якщо мило добре піниться, то жорсткість води знаходиться в межах норми, якщо погано - рівень підвищений.

Як визначити жорсткість води за допомогою дзеркала

Вам потрібно піпеткою нанести на горизонтальну дзеркальну поверхню по кілька крапель води з-під крана і дистильованої. Вода повинна висохнути.

Якщо від води залишився осад, то це і вкаже на рівень жорсткості води. Чим більше сліди дистильованої води відрізняється від слідів води з-під крана, тим жорсткіше ваша вода.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти