Українцям загрожує чергове подорожчання комунальних послуг

25 травня 2020, 20:33оновлено 26 травня 2020, 02:10
Платіжка істотно збільшить суму вже до кінця поточного року.
Платіжка, квитанція
В Україні знову подорожчає комуналка / УНІАН

В Україні середньостатистична платіжка по оплаті комунальних послуг коштуватиме кожному українцеві дорожче вже до кінця 2020 року, незважаючи на обіцяне президентом Володимиром Зеленським зниження тарифів.

Які зміни по оплаті комуналки чекають українців:

  • з 1 липня цього року підвищується ціна на газ. Населення буде платити за тарифами як для промисловості, а це плюс 70%;

  • з 1 жовтня 2020 року скасують пільговий тариф на електроенергію (90 копійок за перший 100 кіловат). Середнє подорожчання — 30%;

  • з 15 жовтня 2020 року, тобто з початку нового опалювального сезону, почнуть діяти нові тарифи на опалення, затверджені ще в березні. В середньому подорожчання — на 10-15%;

  • з 1 січня 2021 року планується підвищення тарифів на воду та водовідведення на 17-20%.

В сумі середня квитанція за комунальні послуги за двокімнатну квартиру обсягом в 50 квадратних метрів зросте на 700-800 гривень в місяць — з 2,1-2,2 до майже 3 тисяч гривень на місяць. Мешканці приватних будинків будуть додатково переплачувати в опалювальний сезон понад тисячі гривень.

читайте такожБорги за комуналку: квартири зібралися зламувати без рішення суду"Але це ще не все. З 1 числа місяця після відміни карантину базова норма плати за послуги ЖКГ (для одержувачів субсидій — Ред.) буде збільшена з 15 до 20%. Вперше з 1998 року. Рішення прийнято Гончаруком в жовтні, в березні Шмигаль це рішення підтвердив. Це означає, що всі, хто отримує субсидію, стануть віддавати на 5% більше свого доходу за послуги ЖКГ, що дорівнює скорочення витрат держави на субсидії на 30%. Загалом, платіжка за послуги ЖКГ скоро перетвориться в рулон", — стверджує глава Житлового комітету України Олександр Скубченко.

Крім того, українців чекає посилення відповідальності за неплатежі, які на тлі збільшення комуналки неминуче будуть рости.

Як раніше повідомлялося, в Україні пропонується встановити верхнє обмеження зеленого тарифу на рівні 22 центи за кіловат-годину.

Нагадаємо, ціни на електроенергію для промисловості підняли на 46% – до 1297 гривень за мегават-годину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти