Підтримка ветеранів – справа не лише держави, а й бізнесу

7 лютого 2024, 12:35
Питання психологічної та соціальної адаптації мільйонів людей, які пройшли крізь вогонь війни, набуло актуальності ще до її завершення.
ветерани
Голова наглядової Ради Благодійного Фонду МХП-Громаді Юрій Мельник

Глибину проблеми підкреслює, наприклад, коментар Володимира Зеленського стосовно пропонованого законопроєкту про мобілізацію. "У мобілізаційному законі мають бути відповіді на запитання. Я не побачив там демобілізації, а це питання номер один. Головне, аби цей процес був щодо наших воїнів, яким дуже важко там", – зазначив Глава держави.

Отже, повернення до мирного життя людей, які тривалий час перебували в екстремальних умовах, є питанням не загальних декларацій, нехай і сформульованих на найвищому рівні, а й стимулом для створення розгалуженої інфраструктури реінтеграції. Причому – не лише у сфері надання медичної та психологічної допомоги. Ветерани війни мають відчувати, що вони не залишилися наодинці зі своїми проблемами, натомість можуть розраховувати на сприяння і підтримку як з боку держави, так і від інших соціальних інститутів – насамперед, відповідального бізнесу.

відео дня

Показовим є підхід до цієї проблеми з боку однієї з найбільших українських аграрних компанії - компанії МХП. Так, у березні минулого року БФ "МХП – Громаді" спільно з Українським ветеранським фондом Міністерства у справах ветеранів презентували концепцію програми #Варто "РобиТИ своє". За цією програмою ветерани, ветеранки, а також родичі полеглих захисників та захисниць могли претендувати на суму від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень на відкриття й розвиток власної справи. Загальний бюджет конкурсу становить 15 мільйонів гривень.

Підтримка конкретно ветеранського бізнесу не стала чимось незвичайним для МХП, оскільки вкладалася у її традиційну практику надання мікро-грантів для малого бізнесу в аграрному секторі. Зокрема, лише у 2022 році "МХП – Громаді" профінансував відкриття та розвиток 85 бізнесів на 7,4 млн грн в 11 областях.

З іншого боку, подібна політика збіглася і з іншим стратегічним напрямком соціальної роботи компанії – програмою допомоги ветеранам "МХП Поряд".

Для МХП дане питання є особливо актуальним, адже з її структурних підрозділів було мобілізовано на захист України понад 2,3 тис. працівників, крім того, наразі в компанії уже працевлаштоване 167 ветеранів бойових дій.

Мобілізовані співробітники МХП отримують щомісячну матеріальну допомогу у розмірі заробітної плати, медичний супровід у разі поранення, забезпечуються техзасобами, авто, одягом та бронежилетами. Також родини захисників України отримуються від компанії допомогу у вирішенні побутових питань, а також у розшуку безвісті зниклих вояків.

Для кожного ветерана реалізовується персональний план реінтеграції, що діє від 6 місяців до 1,5 року. На цьому етапі учасники бойових дій отримують юридичну підтримку, фізичну та психологічну реабілітацію, професійну адаптацію, допомогу у у розвитку соціальних зв’язків і громадського впливу.

Подібний підхід може стати у нагоді й для інших спроможних підприємницьких структур, адже для того, щоб нормально працювати та отримувати прибуток у країні, з цією країною слід плідно співпрацювати, у тому числі на ниві турботи про тих, хто захищав і захищає її від агресора.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти