Відставка голови МОЗ: експерт спрогнозував, чого чекати від можливого змінника Степанова

18 травня 2021, 10:21
МОЗ може очолити головний санлікар Віктор Ляшко. Але є сумніви, чи зможе він керувати всією системою, а не лише в частині протидії пандемії.
Степан
Максима Степанов відправлять у відставку / УНІАН

Відставка глави МОЗ Максима Степанова обговорювалася давно, і рано чи пізно міністру довелося б зилишити своє крісло. Таку думку озвучив у коментарі Главреду політолог Петро Олещук і спрогнозував, чого можна чекати від можливого змінника Степанова - головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка.

"Україна дуже важко переживає пандемію, в суспільстві присутнє серйозне невдоволення тим, як країна її проходить – є багато претензій щодо вакцинації та її повільних темпів. Тому тут не треба шукати зовнішніх причин. Я сподівався, що зміни в МОЗ відбуватимуться дещо пізніше лише тому, що вся ця історія з пандемією ще не завершена. І, відповідно, новий міністр, якщо його призначити зараз, так само почне перебирати на себе частину негативу. Тому що просто з призначенням міністра величезна кількість доз вакцин до нас не приїде. Але, мабуть, вирішили, що на даному етапі доцільніше цю заміну провести", - сказав Олещук.

Що стосується можливого призначення Ляшка главою МОЗ, то це питання також обговорювалося давно.

"Треба розуміти, що в МОЗ досі йде боротьба між людьми, яких асоціюють з попереднім керівництвом міністерства, з колишньою виконуючою обов'язки міністра Супрун. Ляшка якраз асоціюють саме з цією групою. І в його випадку виникає питання, чи зможе взагалі він керувати всією системою, а не лише в частині протидії пандемії", - зазначив політолог.

Олещук вважає, що Ляшка не хотіли рано призначати міністром охорони здоров'я, щобі не "спалити" на темі пандемії.

читайте такожВідставка Степанова: Ляшко відреагував на можливість свого призначення главою МОЗ"Я не думаю, що від нього варто чекати якихось глобальних змін на даному етапі - найімовірніше, він продовжуватиме реформу охорони здоров'я, розпочату раніше. І його головна функція в якості міністра буде саме в незмінності реформи", - резюмував експерт.

Як повідомляв Главред, 17 травня "слуги народу" визначилися з кандидатурами на посади міністрів. Глава фракції СН Давид Арахамія підтвердив, що знімають главу МОЗ Максима Степанова, міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка та міністра інфраструктури Владислава Криклія, а також призначають на посади Віктора Ляшка, Олексія Любченка та Олександра Кубракова.

Відставка Степанова - про що раніше писав Главред:

  • 14 травня прессекретар спікера Верховної Ради Ольга Туній написала у Facebook, що міністр охорони здоров'я України Максим Степанов йде у відставку. За її словами, відповідне подання прем'єра Дениса Шмигаля надійшло до парламенту.
  • Питання звільнення міністра планують розглянути у вівторок, 18 травня, на позачерговому засіданні парламенту.
  • Відомо, що Степанов не писав заяву про відставку. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль самостійно вирішив просити Раду звільнити міністра охорони здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти