Нульові викиди коштуватимуть українським металургам у $25 мільярдів

14 липня 2021, 17:30
Розробки таких технологій можна очікувати в середньостроковій перспективі.
викиди Екологія
scientificrussia.ru

З урахуванням тривалих термінів впровадження технологій більшість найбільших меткомпаній очікують досягнення кліматично нейтрального виробництва тільки до 2050 року.

Досягнення показника нульових викидів парникових газів вимагатиме від металургійних підприємств України 25 млрд дол. капітальних інвестицій, при цьому, основне фінансове навантаження припаде на 2030-2070 рр.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на міжнародному форумі "Декарбонізація сталевої індустрії: виклики для України", генеральним партнером якого виступила компанія "Метінвест", сказав головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко, представляючи результати відповідного дослідження.

відео дня

За його словами, сума інвестицій у проекти декарбонізації в горизонті до 2050 року оцінюється в середньому в 1000 дол. на тонну сталі, в діапазоні від 600 / т до 1850 / т доларів.

Він зазначив, що розробки таких технологій можна очікувати в середньостроковій перспективі. Зокрема, до 2025 року очікується переробка газів, що відходять в хімічні продукти, використання біомаси для часткової заміни вугілля, використання водню для заміщення ПУТ. Крім того, до 2028 року стане можливою відновна плавка з уловлюванням, а до 2030 року - уловлювання СО2 для зберігання або переробки, виробництво DRI з використанням водню.

Тарасенко вважає, що з урахуванням таких тривалих термінів впровадження технологій більшість найбільших меткомпаній очікують досягнення кліматично нейтрального виробництва лише до 2050 року.

Генеральний директор компанії "Метінвест" Юрій Риженков зазначив, що у 2020 році кожен третій долар інвестицій компанія направила в реалізацію екологічних проектів, а, в цілому, за 15 років свого існування "Метінвест" інвестував 80 млрд грн у проекти із захисту навколишнього середовища.

"Досягнення вуглецевої нейтральності складне завдання, вирішення якого вимагає повної перебудови виробничих процесів. При цьому, технології, що дозволяють це зробити, знаходяться тільки на етапі розробки", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у квітні Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів представило проект другого національно визначеного внеску України в Паризьку угоду, в якій визначені відповідні цілі. Документом пропонується скоротити до 2030 року викиди парникових газів в Україні на 65% у порівнянні з 1990 роком.

Також має бути скорочена кількість вугільних ТЕС та закриті вугільні шахти. Крім того, документ передбачає збільшення обсягів виробництва тепла з використанням біопалива на 30%.

Довідка УНІАН. Група "Метінвест" - міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній, яка є найбільшим в Україні та одним з найбільших у СНД виробником залізорудної сировини й сталі.

Основними акціонерами "Метінвесту" є група українського бізнесмена Ріната Ахметова СКМ (71,24%) та група "Смарт-Холдинг" Вадима Новинського (23,76%).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти