Новий наступ відразу на 5 напрямках: полковник ЗСУ попередив про плани окупантів

15 січня 2024, 17:35
Військовий експерт наголошує на тому, що найближчим часом росіяни будуть проводити наступальні операції на п'яти напрямках на сході України.
Новий наступ відразу на 5 напрямках: полковник ЗСУ попередив про плани окупантів
Росіяни готують новий наступ відразу на 5 напрямках / Колаж Главред, фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, 17-та окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка

Зимовий наступ, який планували росіяни, однозначно провалився. Той самий "золотий місяць" - час, який дається будь-якій армії для виконання певних наступальних дій із максимальною реалізацією завдань, - уже минув. Про це в інтерв'ю Главреду розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

За його словами, протягом другого місяця росйські війська намагаються наступати, загрузнувши в позиційних боях і розмоклому донецькому чорноземі.

"Противник прекрасно розуміє, в якій ситуації він опинився, але продовжує свою підготовку і чекає більш-менш морозної погоди. Росіянам потрібно, щоб ґрунт промерз хоча б на 30 сантиметрів - 10-15-градусний мороз має протриматися 1,5-2 тижні. І тільки тоді можна буде використовувати військову техніку", - вказує експерт.

Дивіться відео, в якому Роман Світан розкрив плани РФ щодо захоплення двох міст:

Світан наголошує, що без масового застосування техніки росіяни можуть реалізувати хіба що точкові та локальні наступальні дії.

"Подібні операції проводяться живою силою та за підтримки авіації й артилерії. Техніка застосовується лише частково", - розповідає експерт.

Однак він додає, що локальні наступи Росії ми усуваємо, оскільки дуже добре знаємо, де будуть атаки.

"Найближчим часом росіяни збираються зосередити свої зусилля на 4-5 напрямках: у бік Куп'янська, Лиману, Бахмута (в районі Донецька), Мар'їнки та Авдіївки. Однак такі дії не можна назвати широкомасштабним зимовим наступом, адже вони його вже провалили. Російський наступ розсіявся за цими напрямками і не досягне великих масштабів", - резюмував Роман Світан.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Війна Росії проти України - останні новини

Російські Telegram-канали опублікували фотографію, на якій, як стверджується, зображений пошкоджений Іл-22, що отримав ушкодження під час польоту над Азовським морем.

Російські окупанти продовжують активні штурмові та наступальні операції, зосереджуючи особливу увагу на Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш повідомив, що незважаючи на значні втрати, російські окупанти намагаються оточити та захопити місто Авдіївка в Донецькій області.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти