Наші – вдома: 103 воїнів вдалося повернути в Україну, серед звільнених є азовці

14 вересня 2024, 14:38оновлено 14 вересня, 17:05
561
Захисники Київщини, Донеччини, Маріуполя та "Азовсталі", Луганщини, Запоріжжя, Харківщини повернулися додому.
Обмен
Зеленський підтвердив повернення додому 103 наших воїнів / / коллаж: Главред, фото: президент України

Ще 103 воїнів вдалося повернути в Україну з російського полону. Щасливою новиною поділився президент України Володимир Зеленський.

"82 рядових та сержантів. 21 офіцера. Захисників Київщини, Донеччини, Маріуполя та "Азовсталі", Луганщини, Запоріжжя, Харківщини. Воїнів ЗСУ, Національної гвардії України, прикордонників, поліцейських. Дякую нашій команді, що опікується обмінами, за такі хороші новини для України", - написав президент.

За даними ЗМІ, серед звільнених із полону сьогодні 23 азовці - вчора повернули ще 15. На жаль, близько 950 залишаються у полоні.

відео дня

56-й обмін військовополонених

56-й обмін військовополонених - відбувся 13 вересня 2024 року. Україні вдалося повернути 49 українців і українок. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі".

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими також розповіли, що серед звільнених – 38 нацгвардійців та 28 воїнів ЗСУ, серед яких 2 – зі спецпідрозділу "Кракен", 2 – з Міжнародного легіону, 3 – з Сил спеціальних операцій та 1 – з Сил території оборони.

"Додому їдуть 8 прикордонників, 4 поліцейські, 21 військовий моряк, 3 представники Державної спеціальної служби транспорту, 1 - Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Усі звільнені цього разу - чоловіки: 82 солдати та сержанта; 21 військовослужбовець належить до офіцерського складу", - додали у відомстві.

Звільнені військові брали участь у захисті від окупантів Маріуполя – це 69 осіб (у тому числі 31 захисник "Азовсталі"), Донецького, Луганського, Запорізького, Херсонського, Харківського та Київського напрямів. Серед них також є двоє охоронців ЧАЕС.

На жаль, більшість зазнала важких травм чи поранень, мають серйозні захворювання, потребують негайної медичної допомоги. Україна тривалий час проводила роботу, аби організувати повернення цих наших співгромадян.

В штабі заявили, що Україна висловлює вдячність Об'єднаним Арабським Еміратам за допомогу в організації чергового обміну.

У свою чергу омбудсмен Дмитро Лубінець додав, що переважна більшість звільнених утримувалась у російському полоні з перших днів війни.

Обмін полоненими - останні новини

13 вересня стало відомо, що Україна повернула 15 "азовців". Військові подякували президенту України Володимиру Зеленському, СБУ, МВС, ГУР та всім, хто сприяв процесу повернення українських захисників. Також в "Азові" наголосили, що для кожного бійця бригади, яка зараз бере участь у боях на одному з найважчих напрямків, повернення побратимів з полону є найбільшою мотивацією.

Своєю чергою президент Зеленський дав відповідь, чому з полону не повертають "азовців". Нині списки на обмін полоненими погоджують ГУР, СБУ, зовнішня розвідка та омбудсмен Дмитро Лубінець.

Главред також ділився щасливою звісткою, як захисники, що повернулися з полону, вперше зателефонували рідним. Українські воїни не стримували емоцій, повернувшись на рідну землю та побачивши синьо-жовті прапори.

Читайе також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти