Найбільший приріст ВВП у 2021 році Україні забезпечило "Велике будівництво" - дослідження

29 грудня 2021, 16:04
87
Для оцінки приросту ВВП, як пояснив Кухар, було застосовано методологію Державної служби статистики, яка враховує "постійні ціни 2016 року".
Найбільший приріст ВВП у 2021 році Україні забезпечило

Якби не програма Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", зростання реального ВВП у 2021 році могло б знизитися до нуля. Фактичне зростання у розмірі 2,7% було забезпечено майже повністю за рахунок "Великого будівництва".

Таким висновком у Facebook поділився керуючий партнер та старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар.

У дослідженні Ukraine Economic Outlook використовувалися офіційні дані щодо галузевої структури приросту реального ВВП за 1-3 квартали 2021 року та прогноз структури розподілу приросту реального ВВП у 4 кварталі, виконаний моделлю AI_UEO_Michel.

відео дня

Для оцінки приросту ВВП, як пояснив Кухар, було застосовано методологію Державної служби статистики, яка враховує "постійні ціни 2016 року".

Для об'єктивної оцінки вкладу "Великого будівництва" було використано дисконтування. Таким чином, реальний внесок програми в 143 млрд гривень у 2021 році був приведений до цін 2016 року і склав 57 млрд грн.

"Висновок, навіть за таких суворих умов залишається незмінним: частка ВБ у прирості реального ВВП у 2021 році +2,6% ВВП", - написав Кухар.

При цьому загальний приріст ВВП у всіх галузях очікується у розмірі +2,7-3,1%. Група Ukraine Economic Outlook схиляється до думки, що це буде 2,7%.

"У будь-якому разі, хоч як це парадоксально ні звучить, частка ВБ у зростанні реального ВВП у 2021 році - "левова". Якби не ВБ, спад економіки у другому півріччі за рахунок зростання цін на енергоносії та зростання тінізації в очікуванні бізнесом майбутніх податкових посилень "притиснули" б річну цифру зростання реального ВВП цього року майже до нуля", - підсумував економіст.

Найбільший приріст ВВП у 2021 році Україні забезпечило

Нагадаємо, за два роки реалізації програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" в Україні вже було відремонтовано та збудовано понад 13 000 км доріг державного значення, а також сотні шкіл, садочків, спортивних об'єктів та медичних закладів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти