Нафтогаз" не в змозі протягом тижня забезпечити бюджетників газом – Асоціація

27 жовтня 2021, 16:50
Постанова Кабміну про можливість переходу бюджетних організацій на ПОН також не розв'язує питання початку постачання газу бюджетним організаціям.
Нафтогаз
Нафтогаз не в змозі протягом тижня забезпечити бюджетників газом / ua.depositphotos.com

НАК "Нафтогаз України" не встигає до 1 листопада укласти контракти на постачання природного газу бюджетним організаціям, однак цю проблему можна вирішити через створення балансуючої групи з приватними постачальниками. Про це заявив голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан в ході VII Українського газового форуму.

"Є соціальна ініціатива з боку держави - переключити всі бюджетні організації на контракти з "Нафтогазом". Це 10 тисяч контрактів, які повинні бути укладені виключно через тендерну процедуру. Я переконаний, що "Нафтогаз" не в змозі протягом цього тижня укласти 10 тисяч контрактів", – сказав Компан.

За його словами, члени Асоціації постачальників енергоресурсів запропонували врегулювати цю проблему за допомогою створення балансуючої групи за участю приватних постачальників для забезпечення потреб бюджетних організацій. За таким принципом було ефективно вирішено питання поставок газу за соціальною ціною побутовим споживачам, нагадав голова Асоціації.

відео дня

"Ми запропонували зі свого боку якийсь перехідний механізм, який би передбачав таку ж (як і по населенню – ред.) балансувальну групу, але вже по "бюджету", і продовження співпраці бюджетників з їх постачальниками в рамках раніше укладених договорів", – зазначив Артем Компан.

Він також додав, що запропонований бюджетникам алгоритм підписання договорів з ЦПК "Нафтогазтрейдінг" передбачає підготовку чималого пакета документів, що вимагає значних витрат часу.

Постанова Кабінету Міністрів про можливість переходу бюджетних організацій на ПОН (постачальника останньої надії), на його думку, також не розв'язує питання початку постачання газу бюджетним організаціям для запуску опалення.

"Держава видає рішення для того, щоб усунути проблему, але сама ж порушує чинні на ринку правила. Зокрема правила роботи ППН не передбачають автоматичного перемикання бюджетників на "Нафтогаз"... для переходу на ПОН потрібна теж заявка і пакет документів, який не сильно відрізняється від того, який потрібно подати "Нафтогазтрейдингу", – вказав він.

Глава Асоціації підкреслив, що витіснення приватних компаній з ринку газу і консолідація всіх споживачів газу в одного постачальника, а саме "Нафтогазу", призведе до серйозних проблем вже в наступному році.

"Навіть якщо нам пощастить з проходженням цього опалювального сезону, у нас божевільний виклик на наступний сезон. Тому що "Нафтогаз" увійде в нього з порожніми підземками і 8-10 мільярдів кубів газу потрібно буде купити", – сказав він.

Артем Компан закликав учасників ринку до консолідації зусиль, спрямованих на успішне проходження поточного опалювального сезону і завчасну підготовку до наступного.

"Необхідно вести діалог влади з бізнесом і шукати спільні рішення, як пройти цей турбулентний період... будь-яке рішення має бути виваженим і потрібно чітко оцінювати ті наслідки, які можуть виникнути після таких рішень", - резюмував він.

Раніше асоціація постачальників енергоресурсів зверталася до президента України Володимира Зеленського з проханням втрутитися в кризову ситуацію, яка склалася навколо постачання газу бюджетним і релігійним організаціям, і неможливістю почати опалювальний сезон для цих категорій споживачів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти