Нація, яка їде: експерт пояснив, як зупинити трудову міграцію українців за кордон

24 серпня 2021, 13:03
Трудова міграція може стати справжнім вироком для держави.
Нація, яка їде: експерт пояснив, як зупинити трудову міграцію українців за кордон
Як повернути українських трудових мігрантів додому / Reuters

У сучасному цивілізованому світі головний ресурс – зовсім не нафта чи інші природні копалини, і навіть – не вода та їжа, а люди. Саме тому розвинені держави вкладають значні кошти в освіту і створення нових робочих місць.

А тим часом бідні і неуспішні країни своїх громадян не шанують і роблять все, аби люди шукали кращої долі за кордоном. Україна, на жаль, входить до числа останніх, хоча протягом останніх років в країні все ж почали вживатися заходи для боротьби з трудовою міграцією, проте поки не дуже успішно, йдеться в матеріалі "24 каналу".

За словами співзасновника і директора економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолія Амеліа, у країни повинна з'явитися чітка мета – поліпшити якість людського капіталу. Зокрема, повинна бути чітка програма і стимули для талановитої молоді отримувати гарну освіту, причому не обов'язково в Україні.

відео дня

"Якщо немає певної політики, то нічого немає. Це в принципі про українські кейс", – наголосив експерт.

читайте такожЕксперти розповіли, чому українським мігрантам невигідно працювати за кордоном

Як наголошується в матеріалі, українські гастарбайтери високо цінуються у світі – вони мають репутацію працьовитих і невибагливих людей, з якими в основному немає проблем, а в багатьох сферах країн ЄС вони взагалі стали практично незамінними.

Так, наприклад, під час пандемії COVID-19 питання повернення українських трудових мігрантів на сезонні роботи до Польщі обговорювалося на високому дипломатичному рівні. Своєю чергою Фінляндія направляла в Україну чартери, щоб відвести українців на північні фронти "битви за урожай"

Нагадаємо, за підрахунками фахівців, на сьогодні тільки в Польщі працює майже 1,5 млн українців. З них лише третина сплачують податки до Фонду соціального страхування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти