Міжнародні компанії в Україні б'ють на сполох через штучні бар'єри, які створює Польща для вантажних перевезень

23 листопада 2021, 14:32
120
"МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА", BERLIN-CHEMIE MENARINI, JYSK, INTERFILL звернулися до Міністерства інфраструктури України з проханням сприяти вирішенню кризи з вантажними автоперевезеннями в країни ЄС, яка викликана дефіцитом дозволів з боку Польщі.
Міжнародні компанії в Україні б'ють на сполох через штучні бар'єри, які створює Польща для вантажних перевезень

Про це повідомляє у Facebook заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

Він наголосив, що із штучним торговим бар'єром стикаються і українські перевізники, і міжнародні компанії, які працюють в Україні.

У 2016 році, коли почала діяти угода про вільну торгівлю з Євросоюзом, Україна мала 200 тисяч дозволів на перевезення через польський кордон.

відео дня

У 2021 році Польща, через яку з України йде транзит до 12 країн Європи, видала всього 160 тисяч таких дозволів.

"П'ять років тому набула чинності Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. За цей час товарообіг з країнами ЄС автомобільним транспортом збільшився більш ніж на 42%, і сьогодні ЄС є нашим найбільшим торговим партнером — 40,8% загального обсягу зовнішньої торгівлі. Очевидно, що така експансія викликає опір. Наші перевізники з року в рік стикаються зі штучним торговим бар'єром, який створюється через дефіцит дозволів на міжнародні перевезення", — пише Найєм.

За його словами, команда Міністерства інфраструктури України неодноразово озвучувала це питання як публічно, так і під час двосторонніх зустрічей із представниками країн-сусідів. Далі в МІУ готові вийти на новий рівень дискусії – винести питання на рівень Єврокомісії, щоб добитися більш системного вирішення.

Минулого тижня представники України – віцепрем'єр-міністр Ольга Стефанішина та заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм – проговорили проблему у Брюсселі з генеральним директором з мобільності та транспорту Єврокомісії Генріком Хололеєм. Українська сторона порушила питання повної лібералізації транзитних вантажних автоперевезень з країнами ЄС.

"Це може стати нашою новою великою метою у відносинах з Євросоюзом у найближчі роки. Це цілком логічний крок і це наше право — захищати свої економічні інтереси України, зокрема в рамках Угоди про асоціацію", — зазначив Найєм.

Нагадаємо, раніше в Офісі президента заявили, що одна із цілей будівництва нових доріг у рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" — посилення транзитного потенціалу країни. Для цього, зокрема, за 2020 рік відремонтували 150 км доріг до міжнародних пунктів пропуску, понад 600 км оновлять до кінця 2022 року та відкривають нові пункти пропуску на українських кордонах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти