Метінвест торік сплатив 53 млрд грн податків, а силовики проводять обшуки на підприємствах - експерт

9 лютого 2022, 17:00оновлено 9 лютого 2022, 17:43
Українські металургійні компанії працюють в "білу" і в умовах кризи, а замість подяки від країни отримують надмірний тиск і обшуки, сказав Олександр Каленков.
Метінвест
Метінвест / metinvestholding.com

Компанія Метінвест минулого року сплатила рекордні 53 мільярди гривень податків, але це не стало перешкодою для силовиків, які вже на початку лютого 2022 року провели обшуки на підприємствах групи з причини, мовляв, податкових порушень. Українські металургійні компанії працюють "в білу" в умовах кризи, але замість сприяння з боку держави отримують колосальний тиск на свій бізнес. Такі дії влади відлякують зарубіжних інвесторів. Про це заявив президент Асоціації Укрметалургпром Олександр Каленков.

"Ніхто навіть не заїкається про те, щоб якісь дотації попросити у держави у зв'язку з цінами на газ. Бізнес виживає, беручи кредити у Заходу в такі складні періоди. Але якщо немає дотацій, то навіщо тоді відлякувати інвесторів обшуками на підприємствах? Я маю на увазі обшуки на "Метінвесті", який заплатив до бюджету майже 2 мільярди доларів податків у 2021 році. Це майже п'ятирічний бюджет такого міста як Одеса. Навіщо кошмарити працюючий" в білу "бізнес", - сказав експерт.

За його словами, в ситуації, коли ціни на газ зросли в 5 разів, промислові металургійні підприємства змушені витрачати гроші на такі витрати. У них немає можливості підвищити ціни, інакше це негативно позначиться на конкурентоспроможності.

відео дня

За словами Каленкова, ціна на газ та інші енергоносії у виробництві металу надзвичайно важлива. На Заході піднімають ціну на свій метал, проте українські виробники цього зробити не можуть, оскільки взагалі працюють на межі рентабельності.

"Вартість газу та інших енергоносіїв у виробництві металу вкрай важлива - це близько 60% витрат українських металургів у вартості продукції. Європейські та Британські виробники піднімають ціну на свій метал, але в Україні цього зробити не можна, оскільки ми і так знаходимося на межі рентабельності. Якщо ми піднімемо вартість, то випадемо з конкурентної гонки, заводи закриються", - додав Каленков, підкресливши, що в нинішній ситуації вкрай важливо, щоб підприємствам хоча б не заважали працювати.

Нагадаємо, компанія Метінвест, з урахуванням всіх своїх підприємств, в минулому році перерахувала до бюджетів усіх рівнів України 52,7 мільярдів гривень податків і зборів. Це в 2,4 рази більше, ніж у 2020 році.

Примітно, що в минулому році Метінвест заплатив найбільше податків за весь час існування компанії. Це сталося завдяки хорошій ринковій ситуації, а також підвищенню операційної ефективності компанії.

При цьому 1 лютого співробітники правоохоронних органів почали проводити обшуки на гірничо-збагачувальних підприємствах компанії, мотивуючи свої дії нібито податковими порушеннями. Втім, податкові органи підтвердили, що заборгованості на підприємствах Метінвест не зафіксовано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти