Легітимація "покемонів": Тука пояснив проблеми на переговорах з ЛДНР

19 травня 2020, 06:29
На думку екс-заступника міністра, переговори ТКГ безперспективні, поки Москва і Київ мають принципові розбіжності щодо сторін переговорного процесу.
Георгій Тука
Тука розповів, чому скептично ставиться до ідеї ввести в ТКГ внутрішньо переміщених осіб

Введення Україною в мінський переговорний процес групи представників ОРДЛО з числа внутрішньо переміщених осіб, про що заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак, навряд чи принесе вигоди Києву і допоможе в інтересах України врегулювати ситуацію на Донбасі.

Про це в коментарі Главреду заявив екс-голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

За словами Туки, оцінювати ймовірний ефект від такого оновлення ТКГ поки що складно, так як не зрозумілі ні повноваження цих людей, ні алгоритм прийняття ними будь-яких рішень, їх роль під час зустрічей ТКГ. До того ж, екс-заступник міністра не бачить перспектив переговорів у Мінську, оскільки не вирішено питання – різні точки зору Києва і Москви на роботу ТКГ.

відео дня

читайте також"Стратегія Порошенко не спрацювала": в Слузі народу розкрили нову тактику по Донбасу"Розбіжності – принципові: Київ вважає, що Тристороння контактна група – це Київ, Москва та ОБСЄ як модератор, а Москва переконана, що ТКГ – це Київ, Луганськ-Донецьк, а Москва і ОБСЄ в якості модераторів. Про це двічі, ніби спеціально для Єрмака, заявив Гризлов 25 і 27 квітня. Поки не буде чітко визначена ця конфігурація, ніяких зрушень у переговорах не буде", – пояснив Тука.

За його словами, якщо Київ підвищить своє представництво в переговорній групі, то на такий же крок підуть умовні Донецьк і Луганськ.

"Однак це буде означати легітимацію процесу і фактично визнання нинішньою владою України "ДНР" і "ЛНР" стороною переговорів. Хоча до тепер позиція Києва полягала в тому, що ТКГ – це Україна, Росія та ОБСЄ, а "покемонів" з окупаційних адміністрацій запрошували тільки в якості консультантів, і вони не мали ніякого права голосу. І, якщо в цій ж якості Єрмак хоче запросити до переговорів ще якихось людей, то не бачу в цьому сенсу", – зазначив екс-глава Луганської ОВГА.

Багато що, за його словами, залежатиме від того, кого саме Єрмак запропонує в якості переговірників з числа внутрішньо переміщених осіб - якщо "доповнення" від Києва співатиме в унісон з "ЛНР" і "ДНР", то в оновленні ТКГ немає сенсу.

"Якщо з українського боку, будуть люди, думка яких буде абсолютно співзвучна з окупаційними адміністраціями, то через місяць ми почуємо "голос Донбасу", який буде одноголосно кричати:"ніякої євроінтеграції" і "навіщо на НАТО?". І нам це буде підноситися, як думка жителів Донбасу", - застеріг Тука.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти