Кравчук: Медійну реформу доповнять ще двома нормами — про діяльність під час виборів та рекламу

18 грудня 2022, 18:09
20
Кравчук: Медійну реформу доповнять ще двома нормами — про діяльність під час виборів та рекламу

Медійна реформа в Україні потребує ще ухвалення норм про рівний доступ політиків до медіа під час виборів та змін до закону про рекламу.

Про це заявила заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, передає Укрінформ з посиланням на сайт Верховної Ради.

За її словами, ці дві важливі норми дозволять остаточно завершити медійну реформу.

відео дня

"Ми готуємо окремий законопроєкт до реєстрації, я думаю, що в найближчі дні це буде зроблено. Він стосується рівного доступу політиків до медіа під час виборів. Ці правила також не оновлювалися з 2009 року. А ось повноваження карати медіа у Нацради будуть, бо Європа каже, що потрібен незалежний сильний регулятор, який не розводить руками й скаржиться, що "тупо нема повноважень", а може втрутитися в цей процес і накласти штрафи", - заявила депутатка.

Вона зауважила, що на час виборів в Україні політичні партії звикли або "в сіру" домовлятися з медіа про підтримку, або якось тиснути на них, або домовлятися із власниками медіа, але в такому випадку жодна редакційна політика не може вважатися незалежною.

Кравчук також додала, що ще одне важливе доповнення закону про медіа, яке треба проголосувати, – це зміни до закону про рекламу.

"Це також частина відповідної директиви ЄС і стосується вона того, що українці споживають деколи під виглядом немаркованої реклами, так званого "продакт плейсменту". Пропонуються й інші сучасні норми, що, власне, і буде фінальним додатком до закону про медіа", - заявила вона.

Депутатка висловила переконання, що після ухвалення всіх цих норм Україна отримає зелене світло з медійної реформи від Євросоюзу.

Нагадаємо, 13 грудня Верховна Рада ухвалила Закон "Про медіа". Він визначає правові засади діяльності в Україні суб’єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду у цій сфері. Органом державного регулювання діяльності медіа, а також органом нагляду у цій сфері є Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що закон "Про медіа" може бути змінений, якщо під час його застосування виявляться певні недоліки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти