Коли держава не зможе платити пенсії українцям: озвучено прогноз

8 лютого 2021, 06:39
За 30 років Україна буде однією з 15 країн світу, де частка літніх людей складе 40% населення.
Пенсіонер
Нинішнє співвідношення пенсіонерів і молодого покоління становить 11 млн до 38 млн / Фото УНІАН

Вже до 2050 року Україна може стати "країною без пенсій". Причина цьому - демографічна ситуація. Справа в тому, що кількість літнього населення зростає, а молодого – скорочується.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Елла Лібанова зазначила, що демографічні процеси в Україні – одні з найгірших в Європі, пише Ліга.

"У нас дуже швидка депопуляція. Очікувана середня тривалість життя нижча, ніж середній показник у світі", - зазначила Лібанова.

Результати дослідження ООН свідчать, що до 2050 року населення України на 37% складатиметься з жителів у віці 60+. Крім того в найближчі 30 років кількість людей старше 80-ти збільшиться втричі. Таким чином, за 30 років Україна буде однією з 15 країн світу, де частка літніх людей складе 40% населення.

Нинішнє співвідношення пенсіонерів і молодого покоління також не оптимістичне - 11 млн до 38 млн. Але не кожен українець офіційно працевлаштований, адже за рахунок ЄСВ держава і виплачує пенсії пільговикам. Причини - тіньова зайнятість і трудова міграція.

читайте такожСкасування паперових трудових книжок: як нараховуватимуть пенсії "по-новому"

Пенсії в Україні - про що раніше писав Главред:

  • У п'ятницю, 5 лютого, Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №3623, відповідно до якого в Україні запускається повноцінна робота електронних трудових книжок. Закон спрощує доступ до інформації про трудовий стаж, а це означає, що пенсії нараховуватимуться автоматично.
  • У 2021 році на українських пенсіонерів чекає індексація пенсій, а також нові доплати для окремих категорій літніх людей.
  • Двом категоріям українців-пенсіонерів у перспективі підвищать щомісячні виплати до 30 тисяч гривень. У профільному комітеті Верховної Ради підтримали законопроекти № № 4555 і 4555-1.
  • В Укрпошті пригрозили припиненням доставки пенсій пенсіонерам. За словами керівника Укрпошти Ігоря Смілянського, фінансова ситуація в компанії склалася вкрай непроста.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зізнався, що в Україні вже за 15 років не буде ресурсу для виплати пенсій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти