Катастрофа літака МАУ: в МЗС України обурені діями Ірану

21 лютого 2021, 22:50
Іран часто відповідає на запити України беззмістовно. Також іранці не називають підозрюваних, які вже перебувають під вартою в рамках розслідування.
Євген Єнін
Євген Єнін поскаржився на дії Ірану / РБК-Україна

Представники Ірану спеціально довго відповідають на запити України в рамках розслідування аварії літака МАУ біля Тегерана таі в цілому відмовляються співпрацювати по деяких моментах справи.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін в ефірі телеканалу Україна 24 зазначив, що Іран також часто відповідає на запити України беззмістовно. Також іранці не називають підозрюваних, які вже перебувають під вартою в рамках розслідування.

"Відповіді на ці запити або приходять зі значними затримками, або не містять фактичної інформації, яка вкрай необхідна для просування українського розслідування. Ми наполягали, щоб Іран відкрив завісу над тими подіями принаймні для вузького кола фахівців. Ми запропонували і створення Спільної слідчої групи. Ми говорили про проведення спільних слідчих дій. Але досі іранська сторона не відповіла нам позитивно на ці пропозиції", - сказав Єнін.

Катастрофа літака МАУ під Тегераном

  • Аварія літака Boeing 737-800 Міжнародних Авіаліній України сталася 8 січня 2020 року під Тегераном. Рейс вилітав з іранської столиці до Києва, але через 3 хвилини після зльоту був збитий двома ракетами, випущеними з бази іранських військових. Трагедія призвела до загибелі 176 осіб. На борту були 11 українців, 9 з них члени екіпажу.
  • Через три дні після катастрофи президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак МАУ збили іранські військові в результаті "ненавмисної людської помилки". Він пообіцяв притягнути до відповідальності винуватців трагедії.
  • Іран погодився виконати свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації.
  • 22 грудня Іран опублікував звіт про причини аварії літака МАУ під Тегераном. Копію звіту передали державам, громадяни яких загинули під час катастрофи.
  • 30 грудня іранські ЗМІ заявили, що Іран готовий виплатити родичам загиблих по 150 тисяч євро компенсації.
  • 10 лютого ЗМІ повідомили про те, що розвідка Канади отримала в своє розпорядження аудіозапис, на якому людина з голосом схожим на главу МЗС Ірану Джавада Заріфа розкриває можливі причини аварії літака МАУ. Згідно з повідомленням, міністр допустив, що літак міг бути збитий навмисно.
  • У МЗС Ірану заявили, що оприлюднена канадськими журналістами інформація про аудіозапис з голосом людини, схожої на голос Джавада Заріфа, не відповідає дійсності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти