"Знущаються над нами, як хочуть": чим обернулася масова "евакуація" на Донбасі

21 лютого 2022, 16:23
Людей селять у спортзалах і наметах серед поля, а годують дешевою ковбасою. За інформацією розвідки, багато хто вже повертається додому.
'Знущаються над нами, як хочуть': чим обернулася масова 'евакуація' на Донбасі
Евакуація жителів ОРДЛО / Reuters

18 лютого ватажки "ДНР" та "ЛНР" Денис Пушилін і Леонід Пасічник оголосили масову евакуацію населення. Жителям тимчасово окупованих районів Донецької області запропонували виїхати в Ростовську область Російської Федерації.

Евакуюють людей похилого віку, жінок і дітей. У той же час, чоловікам призовного віку заборонили залишати окуповану територію - окупаційна влада оголосила мобілізацію. Таким чином, багато сімей розділилися - жінок і дітей на автобусах і потягах почали вивозити в Росію. Володимир Путін пообіцяв "біженцям" по 10 тисяч рублів, але за останньою інформацією, з цими виплатами є проблеми - виявилося, що їх не так просто отримати.

"Фарс для кіношки": реакція влади

Український омбудсмен Людмила Денісова вчора заявила, що громадяни України, "яких примусово евакуювали в Ростовську область РФ, позбавлені права на гідні умови життя". Вона зазначає, що жінкам з дітьми та літнім людям довелося майже дві доби залишатися без їжі і сну в неопалюваних автобусах. Крім того, як виявилося, багато місць тимчасового розміщення, де їх планували поселити, виявилися закриті, а російська влада не змогла забезпечити "евакуйованих" тимчасовим житлом, гарячим харчуванням, медичними послугами.

відео дня

Омбудстмен зазначає, що операція з "евакуації" грубо порушила права українських дітей в ОРДЛО, адже був зупинений навчальний процес в школах і вузах, а з інтернатних установ примусово вивезли сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків.

Також на ситуацію відреагував Міністр оборони України Олексій Резніков. Він назвав евакуацію фарсом для "кіношки". Як заявив Резніков в ефірі 1+1, жителі ОРДЛО масово повертаються додому.

"Це (евакуація жителів ОРДЛО в Росію - ред.) на сьогоднішній день фарс. Кілька тисяч вони показово вивезли, а зараз наша розвідка має інформацію, що вони масово повертаються додому, тому що їх там ніхто не годує, не розселяє. Тобто це все постановка для кіношки", - заявив Резніков.

Селять в полі в надувних наметах

Частину евакуйованих людей з "ЛДНР", яким обіцяли санаторії та бази відпочинку, селять серед поля в наметах. Усередині наметів - двоярусні нари, які стоять по двох сторонах вузьких проходів. Російські ЗМІ повідомляють, що намети, в яких селять людей, з підігрівом. Відомо також, що ці намети надувні.

'Знущаються над нами, як хочуть': чим обернулася масова 'евакуація' на Донбасі
Намети для "біженців" / соцмережі

У соціальних мережах люди шоковані тим, що людей змусили покинути свої будинки і квартири і замість цього в лютому поселили в наметах. "Це як же треба ненавидіти, зневажати людей, щоб ось так, заради пропаганди висмикнути їх насильно зі своїх будинків і висадити в поле, в намети", – пишуть люди.

З їжі - вода і дешева ковбаса

Як діляться користувачі в мережі, годують біженців дешевою ковбасою. На фотографії, опублікованій очевидцем в соцмережах, зображені кілька упаковок води по 0,5 літра в пляшках і "третьосортний виріб охолоджений" з м'яса птиці. Зокрема, ковбаса "Козача". "А так виглядає набір гуманітарної допомоги для евакуйованих", - сказано в підписі до знімка.

У соцмережах деякі юзери почали жартувати з цього приводу. "Одна ковбаса на всіх?", "Привітаємо з підвищенням: були другосортними, тепер 3 сорт", "Зате російська ковбаса", – пишуть інші користувачі. Частина передплатників висловила їм співчуття.

читайте також"Краще б пересиділи в підвалах": до евакуації з ОРДЛО людей в Росії не підготувалися

"Дитя голодне, хоче какати, хоче писати"

Видання Настоящее время (проект Радіо Свобода) опублікувало кадри з околиць Таганрога, куди привезли частину біженців. Виявилося, що людям довелося довго чекати розселення в автобусах на території РФ, в тому числі біля одного з дитячих оздоровчих центрів.

"Знущаються над нами, як хочуть! Всі хворі, з дітьми, на милицях, бабусі 90 років. Нічого не говорять. Підійшла до поліції, кажу "Коли нас розселятимуть?". Відповідають: "ми не знаємо так само, як і ви. Чекайте", - заявила одна з жінок.

"Як послухали Пушиліна по телевізору, коли він сказав, що терміново їдьте, забирайте маленьких діток, жінок і літніх людей, і що з вами тут буде все прекрасно, все добре, не переживайте... Природно, злякалися, схопили онука, дочка і я. Дитя голодне, хоче какати, хоче пісати, вибачте", - скаржиться журналістам інша.

Мародери грабують залишені квартири

В ОРДЛО повідомляють про про те, що почалися масові пограбування квартир і приватних будинків тих жителів, які виїхали в Росію після "наказу" ватажків терористичних угруповань "ЛДНР "про"евакуацію". Як повідомляється в одному з Telegram-каналів, у Донецьку та Макіївці розграбували понад 100 квартир "евакуйованих" громадян.

"Наші джерела кажуть, що за час, менше ніж одну добу, було пограбовано 56 квартир в Донецьку і 42 в Макіївці саме тих, хто покинув місто", — йдеться в тексті повідомлення. Крім того в соцмережах висловили припущення, що мародери могли грабувати квартири не навмання, а цілеспрямовано, використовуючи списки "евакуйованих".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти