"Хотілося зробити щось реально цінне для людства": українець Максим Гавриленко, який виробляє окуляри з кави

12 липня 2021, 15:13
Українець Максим Гавриленко винайшов технологію, завдяки якій першим у світі став робити оправи для окулярів із кавового жмиху, і тепер їх охоче купують в Японії, Австралії, Індії, США, а також майже у всіх європейських країнах.
'Хотілося зробити щось реально цінне для людства': українець Максим Гавриленко, який виробляє окуляри з кави
Максим Гавриленко

Про це він розповів у рамках проекту "Робимо українське", який підготувала група "Метінвест" до свого 15-річчя.

"Таке внутрішнє, знаєш, відчуття було, що щось хочеться зробити реально цінне. Цінне для людства взагалі", - розповідає він.

Усе про окуляри Максим знає ще змалечку, адже його батьки все життя працювали на найбільшому в Україні оптико-механічному заводі. Далі була родинна майстерня з ремонту окулярів і щоденна робота в ній. Максим став справжнім професіоналом в окулярній справі, але хлопця не покидало бажання створити щось своє, несподіване, незвичне та креативне.

Максим довго шукав диво-матеріал, а допомогла йому в цьому колишня дівчина, яка запропонувала спробувати каву. Через екологічну безпечність товар став дуже популярним за кордоном, а хлопець отримав батькове визнання, який спочатку був проти такого експерименту.

"Я цього не розумів, але зараз розумію, що це дуже круто, коли є досвід батьків, який можна продовжити й нести це через покоління. Це дуже круто", - додає винахідник.

Аби кава перетворилася на окуляри, жмих проходить декілька етапів переробки.

"Ми його сушимо до потрібного рівня вологості, подрібнюємо до потрібної фракції. Потім змішуємо з рослинними оліями, котрі дають біополімерні зв'язки разом із кавовою макухою. І якраз це є основним компонентом для виготовлення окулярів", - ділиться секретами виробництва Максим.

Сьогодні його компанія пропонує покупцям 22 моделі окулярів: з оправи з додаванням льону або суто з кави. Ще однією особливістю цих окулярів є те, що завушники можна самостійно підігнути під форму обличчя клієнта. Таким чином українець став єдиним у світі з виробників, хто дозволяє самостійно та власноруч підігнути оправу під своє обличчя.

У Максима тепер грандіозні плани. Він запатентував свій винахід, а також не виключає, що із кави буде виготовляти не лише окуляри.

"Спочатку запустимо цей бізнес, зробимо успішним, класним. Будемо зі світу гроші повертати знов в Україну і тут розвивати промисловість. Екологічну промисловість. Робимо, знаєш, з радістю це тут і робимо українське", - розповів він.

Побачити повну версію випуску про Максима Гавриленка та інші серії проекту "Робимо українське" можна на сайті компанії "Метінвест".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти