Газові амбіції Фіцо розбилися вщент: Шмигаль поставив крапку в угоді про транзит з РФ

7 жовтня 2024, 16:00
481
Європейські країни мають відмовитися від російських нафти та газу, незважаючи на гостру залежність, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
Газові амбіції Фіцо розбилися вщент: Шмигаль поставив крапку в угоді про транзит з РФ
Словацький прем'єр не зміг переконати Україну продовжити транзит газу з РФ / Колаж: Главред, фото: t.me/Denys_Smyhal

Україна не продовжить транзит газу з Росії до ЄС після завершення строку дії угоди. Мета країни - позбавити Кремль прибутків, які фінансують агресію проти України. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з прем’єром Словаччини Робертом Фіцо.

"Стратегічна мета України - накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити Кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну. Ми закликаємо усі країни Європи до повної відмови від нафти та газу з РФ", - наголосив Шмигаль.

За його словами, країна розуміє "гостру залежність деяких держав", зокрема Словаччини, від російського газу. Однак Київ розраховує на поступову диверсифікацію поставок.

відео дня

Шмигаль також запевнив, що Україна продовжить виконувати свої зобов'язання відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та Договору до Енергетичної Хартії.

Денис Шмигаль

Прем'єрміністр України з 4 березня 2020 року. До призначення на посаду глави уряду в період з 1 серпня 2019 року по 5 лютого 2020 року був головою Івано-Франківської обласної адміністрації.

До Державної служби працював топ-менеджером на підприємствах бізнесмена Ріната Ахметова – ДТЕК Західенерго і ДТЕК Бурштинська ТЕС.

Словаччина і транзит російського газу - що відомо

Нагадаємо, 7 жовтня прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо прибув до України. Прем'єр України Денис Шмигаль провів другі міжурядові консультації з словацьким колегою.

Перед візитом до України Фіцо передчував, що наступного року можуть виникнути проблеми з постачанням російського газу. Тому прем'єр-міністр Словаччини заявляв, що під час зустрічі з Шмигалем планує переконати Київ продовжити транзит газу через Україну після 2024 року, коли завершиться угода з "Газпромом". Він вважає, що це рішення вигідне обом країнам.

Як раніше повідомляв Главред, Україна зупинила транзит російської нафти до Словаччини та Угорщини через санкції проти "Лукойлу", введені у червні. Зі свого боку Словаччина та Угорщина відреагували на це невдоволенням, пригрозивши арбітражем і зривом угод з ЄС.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти