"Це гуманітарний подвиг": Україна отримала черговий пакет допомоги від Польщі

9 лютого 2023, 16:01оновлено 11 лютого 2023, 12:19
Варшава передала не тільки те, що від неї просили, а й масу додаткового обладнання, розповіли депутати.
Матеуш Моравецький
Матеуш Моравецький / УНІАН

Україна отримала від уряду Польщі отримала 35 потужних генераторів (24, 36, 64 і 91 кВ), амуніцію для рятувальників і медичні засоби.

Про гуманітарну допомогу країни-союзники домовлялися в рамках групи міжпарламентських зв'язків, йдеться в сюжеті ТСН.

Народні депутати України звернулися до прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького з проханням надати екстрену допомогу в зимовий період, коли Україні стали вкрай необхідні генератори і теплові гармати. Реакція польських чиновників була не просто миттєвою - зі свого боку вони доповнили гуманітарний вантаж великою кількістю рятувального обладнання та захисної амуніції, а також направили тисячі ковдр, стерильних рукавичок і вкрай необхідних для військових медичних аптечок.

За словами народного депутата Артема Ковальова, співголови групи міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща, реакція на прохання про допомогу була дуже швидкою:

"У грудні, в період масових обстрілів Росією енергосистеми України, я звернувся до прем'єр-міністра Польщі з проханням надати екстрену допомогу Україні для відновлення і підтримки електроенергії та опалення. Реакція офісу прем’єр-міністра на наше звернення була миттєвою. За що окрема подяка керівнику його канцелярії Марку Кухцінському. Об’єм наданої допомоги великий і різноплановий. Зокрема 35 потужних генераторів, засоби захисту та взуття для рятувальників, теплі ковдри, тактичні аптечки, медичні засоби. Ми були приємно здивовані, коли вони привезли не тільки ту першочергову допомогу, яку ми просили, а й суттєво доповнили список також дуже важливими речами, які нам дуже потрібні", - розказав Ковальов.

Польща передала Україні генератори, частину з них вже передали на місця / Фото-УНІАН
Польща передала Україні генератори, частину з них вже передали на місця / Фото-УНІАН

Серед допомоги: 6000 пар пожежного взуття, більше 30 наборів одягу для пожежних, газонепроникні костюми з обладнанням, повітряним апаратом і охолоджуючим жилетом, шоломи, мікрофонні гарнітури, дроти для вентиляції, ліхтарики і додаткові повітряні апарати, радіотелефони і велика кількість медичних засобів.

Частину генераторів вже передали на місця – для забезпечення критичної та комунальної інфраструктури. Два генератори вже передані волинським прикордонникам. Решта будуть розподілені по лікарнях і школах областей України. Обладнання для рятувальників буде доставлено в найгарячіші точки.

"Щиро вдячні польському народу і владі за таку дієву допомогу, що надається фактично з перших днів війни. Ставлення Польщі до України – це гуманітарний подвиг. Ми високо цінуємо зусилля польської влади і такий прояв дружніх намірів, посилених реальними діями. Така допомога і підтримка безсумнівно показові для всього міжнародного співтовариства. Сподіваємося, що і надалі наша успішна співпраця і партнерство будуть продовжені на благо України і для якнайшвидшої перемоги", - подякувала союзникам Олена Копанчук, народний депутат України.

Керівник канцелярії премʼєр-міністра Польщі Марк Кухцінський, своєю чергою, запевнив у повній підтримці польським народом українців.

"Ми підтримуємо Україну. Будьте певні, що ми з вами до кінця, до перемоги", – сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти