Експерт спрогнозував, на що піде влада України заради збереження безвізу

30 жовтня 2020, 01:34
На думку фахівця, у влади країни в ситуації, яка склалася після рішення Конституційного Суду, варіантів небагато.
Декларація
Електронна декларація / УНІАН

Лист посла України при ЄС Миколи Точицького віце-прем'єру з питань євроінтеграції Ользі Стефанишиній про те, що нещодавнє рішення Конституційного Суду щодо антикорупційного законодавства може стати підставою для тимчасового припинення дії безвізового режиму Євросоюзу з Україною не є його реальним скасуванням.

Про це у коментарі Главреду заявив експерт з конституційного права і політики Богдан Бондаренко.

"Безумовно, саме система е-декларування і відповідальність за неї була одним з тих елементів, за які Україні надали безвіз. Лист ЄС говорить поки тільки про те, що їм відомо про рішення КСУ. Але ніякі процедури щодо скасування безвізового режиму ще не починалися. Наскільки серйозна загроза скасування безвізу - зараз не скаже ніхто. Проблема для України полягає в тому, що рішення Конституційного суду скасувати не можна - політичні органи не мають таких повноважень. Це не той випадок, коли президент просто не підписує суперечливий законопроект Ради і про нього всі забувають", ‒ заявив він.

відео дня

читайте такожУдар по безвізу з ЄС: у Зеленського оцінили рішення КСУ щодо незаконного збагачення

На думку Бондаренка, у офіційного Києва в ситуації, що склалася, варіантів для її виправлення небагато - необхідно зареєструвати у парламенті новий законопроект, де буде врахована позиція КСУ. Але в цьому випадку кримінальна відповідальність за обман у декларації буде загрожувати не всім.

"Позиція КСУ полягає в тому, що кримінальне покарання за недостовірне декларування саме по собі є тиском на суддів. Але, якщо цю позицію врахують повністю, вийде, що "криміналізацію" недостовірного декларування Україна поверне, однак ця "криміналізація" не буде поширюватися на суддів", ‒ сказав Бондаренко і уточнив, що стаття про недостовірне декларування може так і залишитися "некриміналізованою" і це мало що змінить, оскільки вона і раніше не працювала – за 2 останні роки так нікого і не посадили.

"Тому тепер питання в оперативності дій влади і адекватності законодавчої ініціативи, яка може бути внесена. Реакція президента шляхом наради в РНБО може і правильна, враховуючи складність питання, але в цілому ламати рішення суду за допомогою РНБО неприпустимо", - підсумував він.

читайте такожЕксперт оцінив ймовірність втрати безвізу з ЄС через рішення КСУ

Нагадаємо, раніше "Главред" повідомляв:

  • У вівторок, 27 жовтня, Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних у декларації державних службовців.
  • Представник президента в КСУ Федір Веніславський заявив, що таке рішення може призвести до серйозних проблем із безвізовим режимом України і Євросоюзу, а також відіб'ється на планах вступу держави в ЄС.
  • В офісі президента запевнили, що глава держави Володимир Зеленський скористається своїм правом на законодавчу ініціативу з метою відновлення роботи антикорупційного законодавства.
  • НАЗК 28 жовтня о 18:00 закрило реєстр електронних декларацій. Агентство більше не має права їх перевіряти через рішення КСУ.
  • У Євросоюзі заявили, що рішення КСУ щодо законодавства у сфері боротьби з корупцією може вплинути на фінансову співпрацю Києва і Брюсселя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти