Експерт розкрив дуже поганий сценарій щодо Донбасу

30 січня 2021, 13:12
У поточному році Росія посилюватиме обстріли при першій же можливості, попередив полковник запасу.
Україна може повністю виконати Мінськ та стати частиною союзної держави, попередив Жданов – Новини Донбасу на сьогодні
Україна може повністю виконати "Мінськ" та стати частиною союзної держави, попередив експерт / Reuters

Полковник запасу та військовий експерт Олег Жданов повідомив, що є дуже поганий сценарій щодо конфлікту на частині сходу України.

Такий сценарій передбачає виконання Мінських угод у повному обсязі та втілення у життя пропозиції президента РФ Володимира Путіна, поділився експерт з Главредом.

На його думку, зокрема Україна може увійти до складу союзної держави.

відео дня

"...Дуже поганий (сценарій щодо Донбасу – Ред.) – передбачає виконання "Мінську" у повному обсязі, а потім входження України до складу союзної держави (або що там нам запропонує Путін)", – сказав Жданов.

Співрозмовник спрогнозував, що конфлікт на Донбасі у 2021-му залишатиметься замороженим, але РФ при першій же можливості посилюватиме обстріли позицій захисників України.

Конфлікт на Донбасі – що потрібно знати

  • У 2014 році на сході України бойовики створили самопроголошені "ДНР" та "ЛНР", у тому ж році на Донбас вдерлися російські війська.
  • Росія підтримує бойовиків, але не визнає, що пішла на агресію проти України.
  • У квітні 2014-го на сході української держави стартувала антитерористична операція. Наприкінці квітня 2018-го замість АТО розпочалася операція Об'єднаних сил.

Мінські угоди

Мінськими угодами називають три документи для врегулювання ситуації на Донбасі, які підписали сторони-учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ). Під одним документом також стоїть підпис країн-членів нормандського формату (Україна, РФ, Німеччина, Франція), пише Вікіпедія.

У Мінську 5 вересня 2014 року представники України, Росії, ОБСЄ та ватажки самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" підписали Мінський протокол (перші Мінські угоди), який передбачав запровадження перемир'я на Донбасі.

Пізніше після консультації ТКГ було підписано меморандум про виконання положень протоколу. Також у документі були прописані домовленості про припинення вогню, відведення важкого озброєння, зупинку військ на поточній лінії зіткнення та встановлення 30-кілометрової зони безпеки.

У 2015 році лідери країн-членів нормандського формату під час саміту 11-12 лютого погодили комплекс заходів для виконання Мінського протоколу, документ також підписали члени ТКГ та лідери бойовиків, його назвали другими Мінськими угодами.
Росія стверджує, що не є стороною конфлікту на Донбасі. Україна та низка західних країн стверджують, що на Донбасі є російські війська, і РФ контролює бойовиків.

РФ наполягала на прямих переговорах Києва з бойовиками та на проведенні виборів на Донбасі. Київ не хоче вести прямі переговори з бойовиками та стверджує, що вибори на Донбасі може бути проведено лише після того, як територію покинуть війська Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти