Експерт пояснив, чи чекати українцям затяжних блекаутів взимку

1 вересня 2023, 13:21оновлено 6 вересня 2023, 17:12
За словами Андрія Закревського, до можливих екстрених ремонтів інфраструктури комунальникам і владі України потрібно готуватися заздалегідь.
Блекаут, Закревський
Блекаут , Закревський / колаж Главред, фото УНІАН і скріншот з відео

В опалювальний сезон 2023/2024 тривалість блекаутів в будинках українців через обстріли окупантів буде залежати в тому числі і від погодних умов. Про це в інтерв'ю Главреду голова правління асоціації "Нафта і газ України" Андрій Закревський.

"Якщо росіяни зроблять все "правильно", то в містах поруч з лінією зіткнення можуть бути і назавжди. Все залежить від того, якою буде зима, але є статистична ймовірність. Це вже глобальна зміна клімату, а не глобальне потепління, тому що десь теплішає, а десь стає більш континентальний клімат, як у нас на Луганщині, Донеччині та Харківщині, що означає більш холодні зими і більш спекотне літо. І навіть зараз, в серпневу спеку, середня температура рік від року відрізняється на частки градуса. Добре, що початок літа був холодним, але минулого року і в кінці літа було холодно. А це означає, що якщо перша половина року була холодною, то друга, ймовірно, буде теплою. І зараз, дивлячись на те, що в серпні у нас стоїть спека, дай бог, щоб нам пощастило і холодної була осінь, а не зима. Якщо ж це не компенсується, то зима буде холоднішою", ‒ сказав експерт.

За словами Закревського, до можливих екстрених ремонтів інфраструктури комунальникам і владі потрібно готуватися заздалегідь.

відео дня

"А це означає, що якщо раніше багатоповерхівка спокійно переживала дві-три доби зі зниженням температури всередині приміщень з +27 до +9 при середньодобовій температурі 0...+ 5 градусів, то за -10 протягом трьох днів така багатоповерхівка не стоятиме. І якщо вчасно не прийдуть і не спустять батареї, то все це замерзне. І тоді блекаут, коли в будинок неможливо подати холодну, гарячу воду, електроенергію і каналізацію, може тривати набагато довше. І тоді ці аварійні ремонти стануть терміновою проблемою, яку потрібно буде вирішувати. А хлопці, які займалися ремонтами, служать. Вже зараз електриків, сантехніків потрібно було повертати назад", - підсумував він.

Хто такий Андрій Закревський

Андрій Закревський - експерт з питань енергетики.

Інженер з видобутку нафти і газу, аспірант МНТУ ім. Бугая. Директор і консультант з розвитку українських видобувних і нафтосервісних компаній ("КУБ-ГАЗ", "Регіон", "НТП Бурова техніка"). Керівник проєкту "Перший Буровий Портал".

Сфера наукових досліджень: геофізичні дослідження при бурінні та експлуатації горизонтальних свердловин, екологічні та економічні аспекти впровадження технології ГРП на виснажених родовищах України. Вивчення впливу нафтогазової галузі на біорізноманіття України. Промислова екологія. Послідовний прихильник впровадження методів ГРП і колтюбінгових технологій в українській нафтогазовій галузі.

Керівник консалтингового агентства "Енергоджерела" та голова правління асоціації "Нафта і газ України".

Опалювальний сезон в Україні

Військовий експерт Олег Жданов оцінив ризик блекаута в Україні восени і взимку. На його думку, все буде залежати не тільки від загроз військових атак Росії, але і від здатності відновити українську критичну інфраструктуру, яка була пошкоджена ворогом в рамках минулого опалювального сезону.

Опалювальний сезон в Україні під загрозою, оскільки Росія серйозно пошкодила ТЕС і ТЕЦ, вважає голова Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський. Він нагадав, що в країні дуже повільно відновлюється критична інфраструктура, ситуація може призвести до проблем.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна має намір посилити ППО, щоб знизити загрози для проведення майбутнього опалювального сезону. Як стверджує чиновник, енергетична система краще захищена, ніж у лютому 2022 року.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти