Експерт назвав головний промах Зеленського з ідеєю всенародного опитування

13 жовтня 2020, 18:34
Помилку в запропонованому опитуванні навіть немає сенсу розраховувати, вважає Євген Головаха.
Зеленський
Володимир Зеленський / Reuters

Запропоноване президентом Володимиром Зеленським всенародне опитування 25 жовтня не буде репрезентативним і врахує думку лише найбільш активної частини населення, яка прийде на місцеві вибори, заявив заступник директора Інституту соціології Національної академії наук України Євген Головаха.

"Це жодною мірою не повна репрезентація населення, а саме громадська думка тієї частини населення, яка бере участь у виборах і, відповідно, соціально активна і має вирішальний голос в країні - так це слід розглядати. Помилку тут навіть немає сенсу розраховувати, тому що це, як би ви не вважали, думка активної частини населення", - підкреслив соціолог в коментарі Інтерфакс-Україна.

Він також сказав, що пропоновані президентом виміри громадської думки називаються суцільним опитуванням, і соціологи залучені в нього на етапі підготовки тем і формулювань питання, на які відповідають громадяни.

"Соціологи обов'язково повинні бути присутніми при обговоренні формулювань питань і навіть тим, які виносяться на таке всенародне голосування. Тут було б звичайно доречно думку соціологів з приводу цих питань, тому що від цього залежить взагалі допустимість такого роду опитувань. І, до речі кажучи, дуже важливий пункт про сумісність таких питань з виборами: чи не будуть вони відпікати від виборів, чи не будуть вони впливати на думку виборців - тут дуже важливо проконсультуватися з професіоналами, а соціологи в цій галузі професіонали", - додав Головаха.

читайте такожУ КВУ розпекли ідею Зеленського з опитуванням у день виборів і заявили про " маніпуляції"

5 важливих питань від Зеленського:

  • Раніше Зеленський анонсував проведення 25 жовтня, в день місцевих виборів, всеукраїнського опитування з 5 важливих питань.
  • За словами президента, опитування стане реальним впровадженням народовладдя.
  • За його словами, зараз парламент готується закріпити цей важливий механізм на законодавчому рівні.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти