Справа Хізб ут-Тахрір: суд РФ виніс чергові вироки щодо кримських татар

12 січня 2021, 11:41
66
Кримські татари отримали від 13 до 18 років колонії суворого режиму.
Справа Хізб ут-Тахрір: суд РФ виніс чергові вироки щодо кримських татар
Кримських татар звинуватили в участі в організації Хізб ут-Тахрір / t.me/denisovaombudsman

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив трьох громадян України до різних термінів позбавлення волі за нібито "здійснення терористичної діяльності" та участь в організації Хізб ут-Тахрір.

Про це повідомила в Telegram-каналі український омбудсмен Людмила Денисова.

Російський суд оголосив вирок жителям Білогірського району окупованого Криму. Ухвалено рішення засудити кримського татарина Енвера Омерова - до 18 років, Айдера Джаппарова - до 17 років, Реза Омерова - до 13 років позбавлення волі в колоніях суворого режиму.

"Засуджую ухвалене незаконне рішення щодо наших співгромадян країною-агресором, яка своїми ганебними діями продовжує демонстративно порушувати міжнародні договори і норми міжнародного права", - написала Денисова.

Справа Хізб ут-Тахрір: суд РФ виніс чергові вироки щодо кримських татар

Міністерство закордонних справ України також висловило рішучий протест у зв'язку з рішенням російського суду про засудження трьох українців у справі Хізб ут-Тахрір. Як йдеться у заяві МЗС, Україна просить міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний тиск на РФ.

"Закликаємо міжнародне співтовариство засудити застосування РФ політичних переслідувань проти громадян України, а також посилити політико-дипломатичний тиск з метою звільнення незаконно затриманих нею українців і кримських татар", - йдеться у заяві.

Довідка. Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі - міжнародна Ісламська політична партія, заснована в 1953 році в Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського Апеляційного суду Такіюддін ан-Набхані, передає Вікіпедія.

Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі визнана терористичною організацією в Росії та Казахстані. Також члени партії переслідуються в деяких країнах Середньої Азії.

У Німеччині діяльність організації також була заборонена за невизнання Ізраїлю, проте ця заборона стосується лише публічної діяльності партії. Німецькі правоохоронні органи не переслідують членів Хізб ут-Тахрір.

У всіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально і публічно.

Як повідомляв Главред, президент України Володимир Зеленський заявив, що влада робить все можливе, щоби над окупованим росіянами Кримом піднявся український прапор. За словами глави держави, повернення Криму - безперечна частина української національної ідеї. Крім того, він зазначив, що Крим не буде "розмінною монетою" з РФ в питанні завершення конфлікту на Донбасі.

Анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ. Пізніше Росія анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти