Чорна п'ятниця: розбираємося в історії виникнення та сьогоднішніх реаліях

22 листопада 2022, 17:05
Справжнє свято для любителів заощадити поступово поширилося по всьому світу.
Чорна п'ятниця: розбираємося в історії виникнення та сьогоднішніх реаліях
Чорна п'ятниця означає грандіозні повсюдні знижки / Пресс-служба

З чим чи з ким пов'язана поява Чорної п'ятниці? Чому вона має саме таку назву? Чим вона цікава в наші дні? Даємо відповіді на всі популярні запитання про головний розпродаж року.

Якось у чорну-чорну п'ятницю…

Справжній шопоголік чудово знає про Black Friday, що стартує одразу ж за американським Днем подяки. Щорічно Чорна п'ятниця настає опівночі після четвертого четверга листопада та означає грандіозні повсюдні знижки. Але спочатку цей вираз мав негативний відтінок. Його коріння сягає другої половини 19-го століття і абсолютно не прив'язане до шопінгу. Все почалося в Америці в 1869 з обвалу золотого ринку, а продовжилося Великою Депресією через 60 років. Існують різні версії і навіть легенди, проте точної історії і дати не знає ніхто.

Змінювалися часи та звичаї, про Чорну п'ятницю забули приблизно до 60-х років XX століття. Своїм "відродженням" вона завдячує поліції Філадельфії. Через те, що міські вулиці буквально заполоняли мисливці за дешевими новорічними подарунками, наставав хаос. Для опису моторошних пробок, стовпотворінь і тисняви в поліцейських зведеннях використовували відповідний вираз, який чудово передавав суть того, що відбувалося.

відео дня

Витоки та масштаби "розпродажної пандемії"

Сучасні американці люблять відпочивати в Black Friday і сім'ями відправляються за вигідними покупками – коли настає ТОЙ день календаря, багато хто просто бере вихідний. А ось спочатку ситуація кардинально відрізнялася, щоправда, з іншого боку. Співробітники магазинів воліли йти на лікарняний, щоб уникнути травм під час напливу відвідувачів. Про це навіть писали в газетах і порівнювали Чорну п'ятницю з "недугою, що за своїми наслідками поступається лише бубонній чумі". Майже половина продавців були відсутні на робочих місцях і приносили довідки нібито про хворобу, бо не бажали зустрічатися з покупцями, що збожеволіли від знижок. А ті, своєю чергою, поспішали вже з ночі, займали черги та буквально проривалися всередину з моменту відкриття.

Від пристрастей до позитивного піару

Як би там не було, завдяки особливому підходу період між Thanksgiving Day та Різдвом почав приносити суттєвий прибуток. Це спонукало бізнесменів на цілу серію рекламних компаній, покликаних змінити ставлення до негативного підтексту. Креативники наголосили на радісній події, вклали бажаний зміст і врешті-решт сформували позитивний образ. Настільки вдалий, що навіть спроби перейменування виявилися марними і по-новому названий сейл-марафон не прижився. Саме Чорну п'ятницю полюбили за щедрість та можливість купити практично все необхідне за привабливою, максимально зниженою вартістю.

А як сьогодні?

Справжнє свято для любителів заощадити поступово поширилося по всьому світу. У різних країнах проводяться акції, приурочені до найочікуванішого чаклунства з цифрами до -90%. Тим не менш, найбільший розмах характерний, як і раніше, для американських мегарозпродажів. В них беруть участь не лише магазини, найбільші торгові мережі, але й, наприклад, банки або агенції нерухомості. До того ж, відрізняється сама організація – дійство найчастіше супроводжується масою розваг, парадів та супутніх акційних пропозицій.

Що таке Кіберпонеділок

Як правило, справа не закінчується на Black Friday. По-перше, вона триває і в суботу, і в неділю. А по-друге, за вихідними чекають не менш приємні сюрпризи у вигляді Кіберпонеділка. Це ще один модний тренд, орієнтований на онлайн-сегмент. Останній sale перед різдвяним вікендом дозволяє також знайти величезну кількість товарів з гарним дисконтом та замовити з доставкою додому. Спочатку маркетинговий хід продовжити п'ятничний азарт не сприйняли на належному рівні. Але тепер CyberMonday вважається такою самою традицією, як і Чорна п'ятниця – очікуваною, масштабною та різноманітною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти