Ціни на газ для населення заморозили до 1 жовтня: подробиці

30 квітня 2022, 20:52
Постановою встановлюється, що постачальники газу мають приєднатися до балансуючої групи.
газ
Ціни на газ для населення заморозили до 1 жовтня / Фото Reuters

Кабінет міністрів вніс зміни до Положення про покладання спеціальних зобов'язань на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення суспільних інтересів. Це дасть можливість зберегти ціни на газ для населення на рівні близько 8 гривень за кубометр до 1 жовтня.

Згідно з постановою 489, з 1 травня по 30 вересня 2022 року АТ "Укргазвидобування" та АТ "Чорноморнафтогаз" зобов'язані щомісяця продавати природний газ власного видобутку, а НАК "Нафтогаз України" - купувати такий природний газ за ціною 7 240 гривень з урахуванням ПДВ 1 тисячу кубометрів метрів газу для формування ресурсу природного газу для побутових споживачів та виробників теплової енергії.

Надалі ТОВ "газопостачальна компанія" Нафтогаз Трейдинг " забезпечує ресурсом постачальників газу.

відео дня

Постановою встановлюється, що постачальники газу мають приєднатися до балансуючої групи, щоб продовжувати продавати газ населенню з 1 травня по 30 вересня 2022 року.

Постачальники отримають від "Нафтогаз Трейдинг" обсяг природного газу, рівний обсягу фактичного споживання побутовими споживачами, постачання яким здійснював постачальник у відповідному періоді.

читайте такожГазпром підтвердив повне припинення поставок газу до Польщі

Ціна на природний газ, який передається за договором між "Нафтогаз Трейдинг" і постачальником, визначається на рівні, який з урахуванням торговельної надбавки постачальника газу в розмірі 60 копійок за куб.метр з урахуванням ПДВ дорівнюватиме базовій річній пропозиції такого постачальника, що діяла станом на 24 лютого 2022 року.

Постачання природного газу постачальником "останньої надії" споживачам згідно з переліком споживачів здійснюються за ціною 32 000 гривень із урахуванням ПДВ за 1 000 куб.метрів газу.

Постановою також доручено Міністерству енергетики до 15 травня 2022 року підготувати та подати Кабінету Міністрів України проект постанови Про внесення змін до Порядку визначення компенсації, що надається суб'єктам ринку природного газу, на яких покладаються спеціальні зобов'язання.

Санкції проти Росії

Президент Володимир Зеленський критикує Захід за занадто слабкі санкції щодо Росії. За словами гаранта, країни надають допомогу несвоєчасно і не готові відмовитися від заборони на покупку російських газу і нафти. Крім того, вони не можуть відключити і Ощадбанк Росії від міжнародної міжбанківської системи платежів SWIFT.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький піддав критиці Європу за сумніви щодо санкцій проти РФ. Глава польського уряду зазначив, що країни Європи думають над обмеженнями в той момент, коли Путін веде жорстоку війну проти України. Рубль в подібних умовах зміцнюється.

Євросоюз запустив нові санкції щодо Росії. Серед фізичних осіб, які потрапили під обмеження, виявилися Керівник Ощадбанку Герман Греф, А також олігархи Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг і Борис Ротенберг. Акції таких фінансових установ, як ВТБ, Новікомбанк, Совкомбанк і відкриття, заморожені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти