"Велике будівництво" Зеленського стартує на Укрзалізниці

10 листопада 2021, 13:04

На Укрзалізницю, яка довгий час була джерелом корупції та поганого менеджменту, у наступні кілька років чекає масштабна модернізація. Оновлення залізниці стало одним з напрямків програми "Велике будівництво", заявив на форумі "Велике будівництво: нова залізниця" Президент Володимир Зеленський.

За його словами, реформа залізниці вже має перші позитивні результати.

"Вперше за 12 місяців Укрзалізниця вийшла на прибутковість. Вперше за тривалий час підвищено вартість вантажних перевезень; занижені тарифи на користь великого бізнесу – в минулому. Замість них – додаткові на сьогодні вже 2 мільярди гривень, які Укрзалізниця отримала цього року, і понад 12 мільярдів гривень, які компанія обов’язково отримає в наступному", - повідомив глава держави.

відео дня

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, отримані кошти буде спрямовано на інфраструктурні проєкти, оновлення залізничних колій, вагонів та локомотивів. Так, у планах до 2024 року електрифікувати щонайменше 500 км колій та розширити мережу швидкісного міжрегіонального сполучення "Інтерсіті+" до понад 10 областей.

"Скоро поєднаємо швидкісною залізницею Київ та Черкаси", – сказав Кубраков.

У рамках "Великого будівництва" вдалося також відновити співпрацю УЗ з Крюківським вагонобудівним заводом. Три нових дизель-поїзда, виготовлених на заводі, залізниця отримає вже до кінця року.

"Також цьогоріч Укрзалізниця отримає 20 нових спальних вагонів – перші з анонсованої сотні. У планах за два наступних роки побудувати ще 500 таких. Це сучасні українські купейні вагони, за які справді не соромно", – розповів Зеленський.

У найближчі роки також заплановано закупити 80 сучасних електричок, 60 модернізованих потягів, 10 нових поїздів для "Інтерсіті".

Як написав у Facebook заступник голови ОП Кирило Тимошенко, також найближчим часом в УЗ стартує масштабна модернізація парку вантажних вагонів, а також запуск пасажирського маршруту Київ-Варшава.

"За цим усім також стоїть глибинна фінансова та корпоративна реформа компанії", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше Міністерство інфраструктури, Укрзалізниця та швейцарська компанія Stadler підписали Меморандум про співпрацю. За словами Президента Зеленського, це дозволить залучити на розвиток українського залізничного транспорту експортне фінансування у розмірі близько 500 млн євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти