"Велике будівництво" Зеленського відправить у небуття поточні середні ремонти доріг

15 червня 2021, 15:46
На тих об'єктах, де поточний середній ремонт вже розпочато, роботи дозволяється завершити за старими нормами.

Практика поточного середнього ремонту себе вичерпала і призводить до швидкої руйнації доріг, тому з 2022 року в Україні будуть виконуватися тільки два види дорожнього ремонту - капітальний і поточний. Про це йдеться у повідомленні Укравтодору на його офіційній сторінці у Facebook.

"На початку 2022 року вступає в силу ДСТУ 8747. Згідно з ним, вже з наступного року Служби автомобільних доріг у всіх нових дорожніх проєктах відмовляться від поточного середнього ремонту на користь капітального ремонту", - заявляє Укравтодор.

На тих об'єктах, де поточний середній ремонт вже розпочато, роботи дозволяється завершити за старими нормами.

відео дня

Велика частина доріг України була побудована в 70-80-х роках минулого століття. Вона налічує близько 120 тис. км доріг місцевого значення і 47 тис. км доріг державного значення. Усі ці дороги, як пояснюють в Укравтодорі, при будівництві не були розраховані на сучасні навантаження, і за минулі півстоліття належним чином не обслуговувалися.

Починаючи з 2008 року, капітальний ремонт на дорогах взагалі не проводився. Він був замінений на так званий поточний середній ремонт, для якого не було потрібно підсилення дорожньої основи.

Тільки у 2020 році зі стартом програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" Укравтодор максимально наблизив норми поточного середнього ремонту до капітального, зобов'язавши підрядників посилювати основу дороги.

"Зокрема, в понад 80% випадків за структурою роботи були наближені до рівня капітального ремонту", - уточнює Укравтодор.

Разом з тим, обстеження відремонтованих доріг, проведене координаторами CoST навесні цього року, виявило велику кількість пошкоджень на нещодавно зданих в експлуатацію об'єктах. Зокрема, пошкодження були виявлені в Закарпатській, Миколаївській, Сумській, Херсонській та інших областях на дорогах як місцевого, так і державного значення. Переважна більшість об’єктів, де виявлено дефекти, оновлювались за старими проєктами поточного середнього ремонту.

Щоб в подальшому підвищити якість дорожніх робіт, з 2022 року поточний середній ремонт більше проводитися не буде.

"Ми вдячні ініціативі CoST за проведене обстеження, адже воно вчергове показало, що практика поточного середнього ремонту себе вичерпала", - заявили в Укравтодорі.

Нагадаємо, всього в 2021 році в Україні планується відновити та побудувати 6500 км доріг і 150 мостів. Про це нещодавно повідомив заступник керівника Офісу Президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко.

енко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти