"Велике будівництво" Зеленського почало першу за 60 років реставрацію головного музею Полтавщини

8 вересня 2021, 16:17оновлено 8 вересня 2021, 18:07
Під час робіт стоять завдання зберегти автентичний вигляд музею і поєднати сучасні новітні розробки.

У Полтаві стартувала реставрація Краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, який не знав масштабних ремонтів понад 60 років. Роботи проводяться у рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Про це повідомляє Полтавська ОДА.

"Коли на наше запрошення президент України Володимир Зеленський відвідав музей, він був вражений колекціями та експонатами. Звісно, ми розповіли й про всі існуючі проблеми з дахом, підлогою та стінами. Після чого отримали завдання реставрувати будівлю", – розповів голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

відео дня

За словами Синєгубова, під час реставрації стоять завдання зберегти автентичний вигляд музею та поєднати сучасні найновіші розробки техніки та минулого. Планується відновити оригінальні колони, авторський паркет, світильники та втрачені кесони. Передбачено підігрів даху, щоб попередити зависання снігових брил, та сучасну систему пожежогасіння. На кожному поверсі облаштують пандуси та інклюзивний простір.

Розробка проєктно-кошторисної документації для музею зайняла 10 місяців. Наразі формується команда реставраторів, художників, архітекторів, будівельників та інших спеціалістів.

На реконструкцію музею держава виділяє 105 млн гривень. На першому етапі буде спрямовано 11,2 млн.

Полтавський краєзнавчий музей було засновано у 1891 році. Його фонди містять близько 300 тисяч експонатів, серед яких є унікальні з різних частин світу. Предмет особливої гордості — козацькі старожитності.

Нагадаємо, на початку 2021 року президент Володимир Зеленський презентував програму "Велика реставрація" щодо відродження історичних пам’яток.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти