"Велике будівництво" за 60 днів проклало залізницю до ключових українських портів

5 листопада 2021, 12:39

У четвер, 4 листопада, запрацювали 6,8 км нової колії на дільниці Чорноморська – Берегова, прокладені та електрифіковані за рекордні 60 днів в рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Проєкти такого масштабу на українській залізниці не реалізовувалися вже понад 10 років, написав у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Пропускна спроможність дільниці Чорноморська — Берегова складала 48 пар поїздів на добу, а після оновлення – вже 60 пар. Після реалізації наступного етапу проєкту, а саме добудови другої головної колії на дільниці "пост 30 км" — станція Берегова/станція Хімічна, пропускна спроможність маршруту складе вже 150 пар поїздів на добу", - повідомив він.

відео дня

Кубраков додав, що подібні проєкти є свідченням того, що кошти від підняття тарифів на вантажні перевезення спрямовуються саме на оновлення інфраструктури Укрзалізниці.

Так, у серпні набув чинності наказ Міністерства інфраструктури, який наблизив вартість транспортування різних класів товарів залізницею. Наприклад, тариф на перевезення товарів І класу, куди відносять залізну руду та вугілля, був нижчим навіть за перевезення зерна. Відсутність уніфікації коефіцієнтів за останні роки призвела до втрати УЗ доходів на суму 17,6 млрд грн.

"Якби УЗ не змінила свої підходи, був ризик повної зупинки руху. Нагадаю, що з 46 тис. км залізничних колій лише 46% електрифіковані, а капітального ремонту і реконструкції потребують понад 11 тис. км залізничних колій. Не менш критичні показники у парку вагонів та локомотивів", - підкреслив Кубраков.

На даний момент очікується впровадження нового наказу Мінінфраструктури, який передбачає подальше скорочення диспропорції між рівнями тарифних класів вантажів.

"Додаткові кошти, які отримає УЗ завдяки новому наказу, будуть спрямовані на реконструкцію 150 км колії, електричних мереж, технічне переоснащення та ремонт штучних споруд господарства колії, тягових підстанцій, пристроїв СЦБ, модернізацію тягового рухомого складу", - запевнив міністр.

Нагадаємо, раніше у присутності Президента Володимира Зеленського Міністерство інфраструктури та Укрзалізниця уклали меморандум зі швейцарською компанією Stadler. У рамках угоди планується залучити до 500 мільйонів євро на розвиток сектору залізничного транспорту в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти