"Велике будівництво": стало відомо, як виглядатиме перший український автобан

2 квітня 2021, 14:17
284
Географічне положення Львівщини є ключовим для багатьох економічних процесів в Україні.
'Велике будівництво': стало відомо, як виглядатиме перший український автобан

В рамках програми президента "Велике будівництво" в Україні планують розпочати будівництво першого концесійного автобану Краковець - Броди. Наразі триває розробка техніко-економічного обґрунтування проекту, від результатів якого будуть залежати конкретні характеристики дороги.

У планах побудувати автобан найвищої 1а категорії з не менше ніж 4-ма смугами руху. Дорога не буде проходити через населені пункти, а за відсутністю наземних переходів, світлофорів та перехресть, рух автобаном буде швидшим та безпечнішим. Усі розв’язки будуть багаторівневими, повідомляє видання "Про Львів" з посиланням на інформацію Служби автомобільних доріг у Львівській області.

Як зазначається, Укравтодор вже підписав меморандум із компанією "Автомагістраль-Південь" за яким компанія власним коштом розробить техніко-економічне обґрунтування реалізації проєкту. Автобан сполучатиме столицю з найбільшими містами Європи.

відео дня

За словами керівника Укравтодору Львівської області Олега Берези, географічне положення Львівщини є ключовим для багатьох економічних процесів в Україні, а нова платна дорога європейської якості неабияк пожвавить економіку регіону та країни. Також автобан значно пришвидшить сполучення вантажів та пасажирів у західноєвропейському та зворотному напрямках.

За попереднім проектом, протяжність автобану становитиме 21 км. Маршрут має починатися за 2 км від Краківця, йти на південь, де переходитиме у північну об’їзну Львова. За Львовом маршрут пролягатиме паралельно дорозі М-06 Київ — Чоп (на 3–7 км від неї) і завершуватися на об’їзній міста Рівне.

Будівництво траси буде здійснюватись у рамках президентської програми "Велике будівництво" та за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку. Коли буде розроблене ТЕО, стане зрозуміло, який саме тип концесії тут запрацює і можна буде оголосити конкурс на визначення концесіонера-інвестора. Безоплатною альтернативою новому автобану стане дорога Київ — Чоп та Львів — Краковець.

Окрім класичної концесії, тобто прямої плати за користування дорогою, уряд розглядає ще 2 моделі співпраці: непряму ринкову, при якій інвестор поверне вкладені кошти завдяки прибуткам від придорожньої інфраструктури, а також неринкову форму, коли держава просто повертає гроші інвестору протягом певного часу.

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу президента, координатор "Великого будівництва" Кирило Тимошенко заявив, що всю основну мережу загальнодержавних доріг України буде відновлено до кінця 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти