"Велике будівництво" зможе будувати концесійні дороги - зміни до законодавства ухвалено

16 лютого 2022, 13:23
64
Верховна Рада України прийняла ініційований Міністерством інфраструктури законопроєкт №5090 щодо державно-приватного партнерства (ДПП) та/або концесії.
'Велике будівництво' зможе будувати концесійні дороги - зміни до законодавства ухвалено

Його ухвалення відкриває нові можливості для розвитку мережі доріг державного значення за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", наголосили в Міністерстві інфраструктури.

"Прийнятий закон врегульовує питання взаємних обов’язків держави та інвесторів у проєктах державно-приватного партнерства. Зокрема, бізнес отримує гарантію того, що держава виконає свої зобов’язання в частині оплати за експлуатаційну готовність, так звані availability payments", – зазначили у відомстві.

"Наразі ми вже маємо 2 пілотних проєкти ДПП – маршрути Харків – Дніпро – Запоріжжя та Ягодин – Ковель – Луцьк, які впроваджуються при підтримці IFC та ЄБРР. Окрім цього, завдяки прийнятому законопроєкту вже цьогоріч плануємо оголосити конкурс на будівництво першої нової концесійної дороги – Краковець – Львів – Броди – Рівне", – розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

відео дня

Завдяки новаціям у законодавстві договори, укладені в межах ДПП, стануть довгостроковими – їх укладатимуть на період від 5 до 50 років. До ухвалення законопроєкту держава була позбавлена можливості брати довгострокові зобов'язання, роз’яснили у міністерстві.

Новим законом також врегульовано механізм сплати концесійних платежів і забезпечені додаткові доходи до держбюджету. Серед останніх – плата за використання автодоріг загального користування транспортними засобами з повною масою 12 тонн і більше та адміністративні штрафи за порушення норм габаритно-вагового контролю.

Раніше координатор програми "Велике будівництво", заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко називав в числі планів програми на 2022 рік відновлення 5,5 тис. км доріг державного значення та понад 1,4 тис. км доріг місцевого значення.

#великебудівництво #програмазеленського #новідороги #концесія

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти