"Велике будівництво" відмовилося від людиногодин і радянських нормативів – Рада ухвалила закон

17 листопада 2021, 12:54
204
Новий закон повністю змінює правила гри на дорожньому ринку

Прийнятий напередодні парламентом законопроєкт №2234 запроваджує у дорожньому будівництві та ремонті міжнародні правила ціноутворення. До останнього часу ця сфера регламентувалася старими радянськими нормами, що значно гальмувало реалізацію проєктів програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" та створювало велику кількість корупційних ризиків.

Новий закон докорінно змінює правила гри на дорожньому ринку та відкриває можливості для виконавців щодо застосування нових технологій та встановлення конкурентної заробітної плати.

Що змінює законопроєкт №2234, докладніше розповіли у Міністерстві інфраструктури.

відео дня

"Сьогодні Велике будівництво нарешті відмовилося від людиногодин, радянських нормативів та тотального контролю господарської діяльності бізнесу з боку держави. Це позитивно вплине на вартість дорожніх робіт, а також якісно посилить конкуренцію в галузі", - зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Згідно з новим законом, тепер у дорожній галузі застосовуватимуться міжнародні стандарти ціноутворення за системою вимірювання CESMM (Civil Engineering Standard Method of Measurement). Вона, зокрема, передбачає можливість використання нових матеріалів та техніки, а також залучення міжнародних виконавців. Раніше це було неможливо через зарегульованість радянських нормативів.

Важливою частиною закону є також надання виконавцю права самостійно встановлювати заробітну плату робітників.

Головним елементом звітності підрядника перед замовником стає кінцева вартість метра дороги, а завдяки чому він цього досягне, є зоною відповідальності виконавця.

Закон про ціноутворення передає також функції визначення системи ціноутворення від Мінрегіону до Мінінфраструктури.

Раніше міжнародні норми CESMM застосовувалися лише у проєктах МФО. Новий закон поширює їх на всі проєкти "Великого будівництва".

Згідно з CESMM, підрядник позбавляється необхідності заповнення великої кількості паперових документів, що значно зменшує корупційну складову та скорочує терміни виконання робіт. Це особливо важливо з огляду на великі плани "Великого будівництва".

Нагадаємо, до кінця 2024 року за програмою Володимира Зеленського "Велике будівництво" в Україні мають бути відновлені усі державні дороги загальною протяжністю 24 000 км.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти