Алла Ландар: "Держава втратила свого творця, перо якого явило світові тексти Конституції і Кримінального кодексу України" (фоторепортаж)

18 листопада 2022, 15:46оновлено 1 червня 2023, 15:13

11 листопада у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі відбулася церемонія прощання з народним депутатом ІІ, ІІІ, IV і VI скликань Верховної Ради, членом фракцій "Громада", "Солідарність", "Наша Україна" та "Наша Україна – Народна самооборона", кандидатом у Президенти України на виборах 1999-го року Юрієм Кармазіним.

Похорон Кармазіна

Кафедральний Собор Православної церкви України зустрів усіх учасників урочистої церемонії прощання, бажаючих віддати останню шану видатному політику, мелодикою дзвонів і нескінченним морем живих квітів.

Похорон Кармазіна

"Юрій Анатолійович – яскравий приклад справжньої державотворчої еліти, для якого основним принципом життя було верховенство права – розповідає Алла Ландар, заслужений працівник сфери послуг України, Національний член від України у Світовій Федерації Похоронних Операторів (FIAT-IFTA) та Міжнародної Федерації директорів похоронних агентств (NFDA), власниця ритуальної компанії "Петро Великий", яка організувала процесію прощання, – наділений талантом справжнього і непідробного ораторського мистецтва, він запам’ятався в українському політикумі здатністю до активного красномовства, умінням фахово і аргументовано відстоювати свою думку із беззаперечним поєднанням та умінням вести дискусію з позиції поваги до свого опонента".

відео дня
Похорон Кармазіна

У хрестово-купольній залі собору, де відбувалася церемонія, була організована експозиція "Літопис життя", присвячена Юрію Кармазіну: фотогалерея яскравих політичних миттєвостей, світлини з соратниками і однодумцями, політиками і релігійними діячами під час яскравих і суспільно значимих подій новітньої історії України, книжки його авторства, знакові для історії особисті речі та атрибути.

Похорон Кармазіна
Похорон Кармазіна
Похорон Кармазіна

"Юрій Анатолійович завжди був на вістрі життя і твердо ставав на шляху соціальної напруги. Не можна не згадати протистояння, спричинене відкриттям ринку української землі, – пригадує Алла Ландар.– Ще в лютому 2020-го року, до прийняття Закону Про продаж землі він не лише висловив свою правову позицію і вказав на всі небезпеки, але й запропонував вихід із ситуації".

Як окрему важливу віху його діяльності потрібно виділити Основний Закон України. "Я готовий віддати свою руку на відсіч, що наша Конституція прогресивніша за будь-яку, навіть американську, – наголошував Юрій Кармазін, – але, друзі мої, Конституцію треба виконувати. У чому проблеми сьогодні в державі? У тому, що не виконуються ні Конституція, ні Закони!.."

Похорон Кармазіна

Як один із авторів Основного Закону, Юрій Кармазін буквально розтлумачував широкому загалу основні статті, принципи і розділи Конституції, брав участь у обговореннях на всіх рівнях, записував відео сюжети у соцмережах і розміщував звернення у YouTube. Під час цього процесу і народилася його книга "Конституція, яку ми захищаємо", яка також була представлена гостям прощальної церемонії. Тепер це не просто видання і повноцінний посібник для учнів і студентів, а постулат: Закон має стати критерієм реального функціонування суспільства і забезпечувати його поступальний рух вперед.

Юрій Кармазін став "батьком" Кримінального кодексу України. Під час його написання і підготовки до затвердження політик використав на повну свій багаторічний досвід роботи у прокуратурі і суді та багаж парламентаризму. Особливо цінними видаються сьогодні його виступи і статті, зокрема, про поняття злочину і склад злочину, покарання і його види, роз’яснення окремих положень систематизованого законодавчого акту. На цих працях і дослідженнях підготують не одне покоління юристів у нашій державі.

Похорон Кармазіна

Україна по праву високо оцінила і відзначила його діяльність на благо становлення держави. Про це розповіла експозиція численних звань, нагород, орденів і медалей, пам’ятних подарунків, відзнак, грамот і подяк. Радник Президента України, Заслужений юрист України, Почесний працівник прокуратури України, Державний радник юстиції 3-го класу. Але найдорожчою для нього стала все ж відзнака народу: у травні 2018-го він був обраний гетьманом козацтва всієї України.

Похорон Кармазіна

"Пішов із життя державотворець, політик і юрист, втрату якого нам серйозно переосмислити і зрозуміти у повній мірі допоможе лише час, – продовжує Алла Ландар. – Як пов’язані природне і соціальне, індивідуальне і родове, закон і бізнес? На що націлені думки наші під час війни? До розуміння і усвідомлення цих, як і численних інших питань сьогодення послідовно звертався Юрій Анатолійович, прагнучи виробити нові шляхи вирішення проблемних питань, сформувати цілісний підхід до їхнього розуміння, врахувати досвід минулого у новій системі ходів і координат".

Похорон Кармазіна

Про високого знавця і професіонала, політика і юриста, письменника і державного діяча, про його професійні і людські якості залишали свої спогади рідні і близькі, ті, кому випало працювати з ним, бути і творити разом з ним у книзі "Людина епохи".

Похорон Кармазіна
Похорон Кармазіна

Учасник церемонії прощання мали можливість не просто віддати останню шану видатній особистості. Кожен отримав особистий простір, де власноруч наповнив живими свідченнями історію життя талановитої людини і непересічної особистості. Непомітно для себе учасники літопису ставали співавторами і творцями книги пам’яті для його нащадків.

Похорон Кармазіна

Писали своїми відчуттями, теплом і душевною любов’ю з гордістю і вдячністю за час, що минув разом із ним. Із цього розмаїття спогадів і епізодів явилися світу аркуші щирих присвят, що створили безцінний матеріал для усвідомлення, ким була для всіх і назавжди залишиться в пам’яті і їхньому житті ця велика Людина – Юрій Кармазін.

Протягом останніх місяців війни Юрій Анатолійович активно коментував у Facebook ситуацію в Україні. До нього прислухалися, його коментарі перечитували тисячі підписантів по всьому світу, його голос був на вістрі гуманітарної боротьби нашого народу з ра**истською навалою.

З останнього у соцмережах: ще 30-го жовтня Юрій Анатолійович цікавився болючими питаннями енергетики і наслідками ударів агресора по інфраструктурі на порозі зими, а 25-го – обранням Ріші Сунака прем’єр-міністром і військовою допомогою українському народу після перевиборів у Великій Британії…

Перестало битися серце люблячого батька, чоловіка, людини і професіонала, котрий вкладав душу і всі свої сили в майбутнє Незалежної України, а серце його завжди належало його дітям і онукам. Родина втратила батька і опору, а країна свого – фундатора і творця.

Звершив чин відспівування і заупокійного богослужіння Юрія Кармазіна архієпископ Вишгородський, вікарій Київської єпархії, намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря Агапіт. Вічна пам'ять!

Похорон Кармазіна

Назавжди запам’ятається нам його чарівна посмішка, світло і тепло його скромної зірковості, а тих, хто жив і йшов із ним поруч, ще довго зігріватимуть теплі обійми промінчиків цієї зорі. Усі з вдячністю згадуватимуть його, будуть звертатися до нього і чекати поради у важкі хвилини, але неодмінно відчуватимуть себе поруч уже незабаром – в часи перемог і післявоєнної розбудови. Коли торжество права і верховенство Конституції стануть основою соціальних гарантій і соціального захисту наших людей, про які так мріяв, за що боровся, започаткував як дороговказ видатний політик і юрист-міжнародник.

У вічність пішла не просто людина великого серця, розуму і самовідданої праці, а володар престижу професії і провісник юриспруденції майбутнього. Передбачити абсолютно всі зміни, події та перспективи розвитку суспільства і його політичного життя неможливо, але сформувати певну "дорожню карту", дати правову її оцінку, прорахувати можливі ризики, відштовхуючись від аналізу поточної ситуації, варто і потрібно спробувати. Так мислив, і таким увійде в новітню історію України Юрій Анатолійович Кармазін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти