Продовження карантину: коли вийдемо на роботу і що заборонять до літа

16 квітня 2020, 21:31оновлено 17 квітня 2020, 02:38
Якщо не буде форс-мажору, дрібні підприємства почнуть відновлення з 12 травня.

Карантин в Україні продовжено до травня 2020 року, проте вже зараз зрозуміло, що більшість обмежень буде діяти до червня, а, можливо, і довше.

Як повідомляє Обозреватель з посиланням на власні джерела, дрібні підприємства почнуть запускатися з 12 травня, а далі ситуація буде розвиватися з урахуванням епідеміологічної складової.

Що нас чекає:

  • частина підприємств можуть відкрити 12 травня (в першу чергу малий бізнес);

  • більшість обмежень буде діяти до липня;

  • остаточне рішення приймуть і оголосять тільки після Пасхи;

  • громадський транспорт можуть запустити після травня, можливо, за винятком метрополітену;

  • якщо карантин буде повноцінно діяти в ЄС, в Україні його також скасовувати не будуть.

Після Великодня

Влада очікує, що погіршення ситуації може наступити після великодніх свят. Тому після великих вихідних оголосять проміжне рішення. У владних колах говорять: навіть якщо ситуація погіршиться, різко продовжувати карантин відразу до кінця травня або тим більше до середини літа не будуть. Діяти будуть поступово і продумано.

"Жорсткі обмеження в будь-якому випадку залишаться до липня. Але при цьому, можливо, в першу хвилю продовжимо карантин до середини травня", - розповіло джерело.

В уряді сподіваються, що жорсткі заходи на Великдень дадуть результат і сплеску захворюваності не відбудеться. Однак це кращий сценарій, а може статися всякий.

Повертаємося до життя

Після 12 травня, можливо, почнуть запускати громадський транспорт. Однак метро може залишитися закритим, оскільки ризики великого скупчення людей великі. Це стане проблемою в першу чергу для Києва і Харкова, там місцевій владі доведеться запускати додатковий наземний транспорт, дотримуючись обмеження за кількістю пасажирів.

Зрозуміло, українська влада, приймаючи рішення про закінчення карантину, буде орієнтуватися на ситуацію в ЄС.

"Вона краще, ніж в Іспанії, Італії, але гірше, ніж в Німеччині, де вже є хороші тенденції. Ми будемо оцінювати стан після Пасхи. Очікуємо, що пік - після Великодня. Такого, що у нас закінчився карантин, а в ЄС він діє - не буде. Будемо орієнтуватися на європейський досвід ", - розповів високопосадовець.

Що нас чекає до літа

Джерела в вищих ешелонах влади запевняють, що деяким українцям дозволять вийти на роботу після 12 травня, проте більшість обмежень будуть діяти і далі. Природно, ті, у кого є можливість, отримають рекомендації і далі працювати віддалено.

Навіть якщо число нових випадків захворювання почне стрімко зменшуватися, то відкривати торгові центри, відвідувати масові заходи, кафе, пляжі до червня все одно буде заборонено. І, швидше за все, до літа буде рекомендовано на вулицях ходити в масках.

Відомо, що в Кабміні планували спочатку два сценарії продовження карантину. Однак зараз зупинилися на 12 травня. До цієї дати будуть продовжені абсолютно всі обмеження, а після неї ситуація покаже, як слід чинити далі.

Зокрема, за прогнозом українських вчених зі Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку, до кінця квітня в країні захворіє 45 тисяч громадян і 3 тисячі помре. У разі такого сценарію марно очікувати послаблення карантину до середини травня. Не виключено, що жорсткий карантин буде повноцінно продовжений аж до літа.

Підсумок карантину

Всі сценарії продовження карантину впираються в одну серьзну деталь - економіка України і без того тріщить по швах, а тривалий простій може вбити її остаточно.

За даними експертів, тимчасово закрилися близько 600 тисяч підприємств і близько двох мільйонів людей залишилися взагалі без заробітних плат. Можливо, карантин доведеться попускати, оскільки у людей банально не буде коштів для існування. Для прикладу, втрати авіаційної галузі лише за перший квартал 2020 року оцінили в 10-15 млрд гривень. В умовах жорсткого карантину у 57% українців заощаджень вистачить на чотири тижні або навіть менше. Тому терміни зняття обмежень будуть впритул залежати як від епідеміологічної ситуації, так і від економічної складової.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року на рамках екстреного засідання Кабмін ухвалив рішення ввести карантин по всій території України до 3 квітня - через пандемію китайського коронавіруса Covid-19. Потім, 25 березня 2020 року, уряд вирішив продовжити надзвичайні карантинні заходи ще на 30 днів - до 24 квітня, а також ввести режим надзвичайної ситуації по країні.

Як раніше повідомлялося, вже в самий найближчий час Кабінет міністрів планує оголосити продовження в Україні режиму карантину через пандемію китайського коронавіруса з 24 квітня до 11 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти