Пилова буря і радіація з Чорнобиля: експерт пояснила, що загрожує Києву

16 квітня 2020, 19:08оновлено 17 квітня 2020, 10:18
Пилова буря жодним чином не пов'язана з горінням чорнобильських лісів. Це різні явища і єдине, що їх об'єднує – посуха.

Пилова буря і радіація з Чорнобиля: експерт пояснила, що загрожує Києву
По мірі того, як буде знижуватися швидкість вітру, буде знижуватися і інтенсивність пилової бурі, вважає експерт.

Пилова буря над Києвом не несе в собі загрози радіації. Про це в коментарі Главреду заявила завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України, кандидат географічних наук Віра Балабух.

"Пилова буря жодним чином не пов'язана з горінням чорнобильських лісів і не несе в собі ніякої радіаційної загрози. Це різні явища і єдине, що їх об'єднує – посуха, оскільки саме вона сприяла тому, що так рано розпочався пожежонебезпечний період. Пожежі не призводять до пилових бурь", - сказала Балабух.

відео дня

читайте такожКиїв накриває "радіоактивним ковдрою з чорнобильських пожарищ – експертЗа її словами, пилові бурі, як правило, з'являються після тривалої посухи і в період весняних польових робіт.

"Та ситуація, яку ми зараз спостерігаємо, пов'язана з утворенням баричних градієнтів між областями високого і низького тиску і переміщенням антициклону. В антициклоні, як правило, сухе повітря і сильна швидкість вітру, яка зберігається протягом тривалого часу. І в цих умовах вітер сприяє посушливості верхнього шару ґрунту і за відсутності рослинності в період сільськогосподарських клопоту (зараз на полях почали інтенсивно орати землю) це призводить до пилової бурі", - пояснила Балабух.

Експерт уточнила, що по мірі того, як буде знижуватися швидкість вітру, буде знижуватися і інтенсивність пилової бурі. "Ймовірно, пилова буря може протриматися до завтра, однак вона не буде настільки потужною, як сьогодні", - резюмувала вона.

Нагадаємо, у четвер, 16 квітня, Київ і багато районів області накрила сильна пилова буря, через яку різко погіршилась видимість на дорогах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти