Пропаганда через піратство: ініціатива "Чисте небо" доповнила список стрімінгових сервісів держави-агресора

2 серпня 2024, 17:38
10
чисте небо

Ініціатива "Чисте небо" продовжує активну боротьбу з медіапіратством, запроваджуючи дієві практики в напрямі захисту контенту. Днями Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення доповнилаПерелік аудіовізуальних медіасервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора.

Від початку повномасштабного вторгнення рф боротьба з нелегальним контентом набула нового значення, оскільки, окрім крадіжки контенту правовласників, інтернет-пірати як правило надають глядачам доступ до контенту держави-агресора, поширюючи таким чином ворожі наративи, пропаганду й фейки.

відео дня

"Захист інтелектуальної власності був і залишається важливим напрямом діяльності гравців медіаринку, однак, наразі нагальним є питання захисту нашого медіапростору від пропаганди й шкідливого контенту з рф. Тому ми продовжуємо послідовно працювати для очищення українського медіапростору від шкідливого та нелегального контенту", — коментує керівник Ініціативи "Чисте небо" В’ячеслав Мієнко.

До оновленого Переліку потрапили популярні ресурси, які розповсюджували як пропагандистські канали російського телебачення, так і телеканали українських медіа без дозволу останніх:

● Shara-TV;

● ILookTV та його дзеркала RuLook, ZeDom, MeLord, VipDrive, JinoPro, ISeeTV, TVLider;

● AntiFriz;

● IPTV ONLINE;

● TVBOOM.

Ініціатива "Чисте небо" за сприяння команди адвокатівSmartsolutions фахово зібрала доказову базу, яка підтверджує "проросійську" спрямованість медіасервісів, відповідно до критеріїв, встановлених Законом України "Про медіа", зокрема:

● використання як мови інтерфейсу за замовчуванням державної мови держави-агресора (держави-окупанта) — російської мови;

● наявність правил користування й політик сервісу, що базуються на національному законодавстві держави-агресора (держави-окупанта);

● можливість оплати доступу до сервісу в національній валюті й за допомогою платіжних систем держави-агресора (держави-окупанта);

● надання доступу до перегляду іноземних лінійних медіа, поширення яких на території України обмежується відповідно до вимог законодавства;

● розміщення рекламної інформації, спрямованої на аудиторію держави-агресора (держави-окупанта).

Так, команда підготувала низку звернень до Національної ради, які після розгляду й ретельної перевірки були задовільнені.

Раніше завдяки зусиллям Ініціативи "Чисте небо" Національна рада включила до Переліку сервісів держави-агресора велику кількість проросійських сервісів. Наразі Перелік налічує більше ніж 240 вебсайтів, які порушують законодавство, і найближчим часом очікується чергове поповнення цього Переліку.

Відповідно до частини 1 статті 123 Закону України "Про медіа", на території України забороняється поширювати аудіовізуальні медіасервіси на замовлення та сервіси провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора, що включені до Переліку. Відповідно до вимог закону, постачальники електронних комунікаційних послуг зобов’язані обмежити доступ до відповідних вебсайтів на території України.

Довідково:

Ініціатива "Чисте небо" створена влітку 2013 року з метою розвитку в уанеті легального аудіовізуального продукту й боротьби з ресурсами, що поширюють контент із порушенням права інтелектуальної власності. Спілка налічує 17 учасників і 13 партнерів, серед яких найбільші гравці медіаринку України. Ми об’єднуємо ключових учасників медіаринку в одну спільноту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти