Коли в Україні остаточно потепліє: Наталія Птуха про погодні аномалії та сюрприз на Великдень

22 березня 2024, 12:00оновлено 25 березня, 09:40
В Україну вривається потепління. Синоптик Птуха розповіла, чи чекати на аномальну погоду.
Когда в Украине потеплеет
Коли в Україні потеплішає, розповіла синоптик Наталія Птуха / Главред

Погода у березні в Україні здивувала багатьох. Після теплого лютого снігопади, дощі та різке похолодання у березні зіпсували настрій усім.

Начальниця відділу взаємодії зі ЗМІ Українського гідрометцентру, синоптик Наталія Птуха розповіла в інтерв'ю для Главреда, яким буде кінець березня в Україні, коли очікувати потепління, та якою буде погода на Великдень.

На календарі вже остання декада березня, а в Україні днями випав сніг у багатьох регіонах. Якої погоди очікувати найближчим часом?

відео дня

Справді, тиждень у нас розпочався з того, що були опади. У західних і деяких центральних областях були опади у вигляді мокрого снігу, подекуди сніг затримувався на поверхні й утворив короткотривалий сніговий покрив. Зараз сніг переважно розтанув, лише на високогір'ї Карпат залишається.

Надалі в Україні буде спокійніша погода. Від сьогодні вже з нашої території відступають атмосферні фронти, які принесли опади на нашу територію.

Найближчими днями опадів не буде. Цими вихідними у західних областях може бути більше хмарності. У суботу також варто очікувати атмосферний фронт, буде трішки опадів - спочатку у вигляді дощу в деяких регіонах. Вже 24 березня слід очікувати дощі, подекуди може прорватися мокрий сніг. Але тривалий сніговий покрив не повинен утворюватися. Снігова погода буде переважно у Карпатах.

Починаючи з 25 березня атмосферний фронт покине територію України, можуть бути тільки невеликі опади через новий циклон - у південних і центральних областях.

Коли українцям чекати більш-менш потепління та сонечка?

Для багатьох областей найтеплішими будуть субота та неділя 23-24 березня. Надалі, з огляду на ті фронти, про які я казала, може трішки знизитись температура, через те що буде більше хмарності і сонце не прогріватиме поверхню. Але все буде переважно у "плюсових" значеннях.

На Сході температура може опуститися до -2 градусів на кілька годин, але переважно буде вже +5 - +6 градусів.

У північних областях варто очікувати весняну погоду з +13 градусів тепла вже цими вихідними. Але у другій половині дня неділі, 24 березня, погода зміниться - буде похмуро майже у всіх областях.

Чи можна пов'язувати такий холодний березень з тим, що Великдень в Україні святкують аж у травні? І як синоптики ставляться до таких народних прикмет.

Ми як науковці: прогноз складаємо науково-обгрунтованими показниками, які ми використовуємо. Якихось зв'язків з церковними святами ми не відстежуємо. Єдине, що можемо сказати про народні прикмети, - люди інколи на них орієнтуються. Раніше так, був можливий сенс, але це статистичний прогноз за багато років - люди аналізували і виводили середні показники по місцевості. Але зараз народні прикмети втрачають свою актуальність, все тому що клімат змінюється. Навіть ці статистичні показники, які використовують синоптики і науковці (кліматичну норму), переглядають. Раніше брали кліматичну норму з 1960 по 1991 роки, зараз - з 1991 по 2020 роки. Відповідно до цих кліматичних норм, той же лютий у нас був вищім за всю історію спостережень.

А березень 2024-го - ми не можемо сказати, що він холодний. Але якщо порівнювати з теплим лютим - то так. Зараз погода в Україні у своїх нормальних межах.

Якою буде погода на Великдень 31 березня?

Зараз говорити про погоду на 31 березня ще зарано, але загальні тенденції такі: буде "плюсова" температура, це точно. На Великдень, 31 березня, немає якихось атмосферних фронтів, які спричиняють негаразди. Найімовірніше, буде тепла весняна погода.

Яких погодних сюрпризів можна очікувати українцям до кінця березня і, можливо, є прогноз на початок квітня?

Якихось снігопадів, аномальних погодних умов вже не очікуємо. Вже до кінця березня буде весняна погода.

Взагалі, остання декада березня буде спокійна. Єдине - 24-25 березня будуть атмосферні фронти, тому в деяких областях можуть бути опади різної інтенсивності.

Хто така Наталія Птуха

Наталія Птуха – синоптик в Українському гідрометеорологічному центрі ДСНС України, завідувачка сектору взаємодії зі ЗМІ в УкрГМЦ. Співпрацює українськими телеканалами, радіостанціями та інформаційними джерелами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти