StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Померла "ікона стилю" і "королева есктріму", дизайнер Вів'єн Вествуд

30 грудня 2022, 10:06
Вів'єн Вествуд вважалася легендарним модельєром Великобританії і справжньою бунтаркою.
Вів'єн Вествуд
Вів'єн Вествуд / Instagram

Британський модельєр і ікона стилю Вів'єн Вествуд померла у віці 81 року.

За інформацією CNN, згідно з офіційною заявою однойменної компанії, вона мирно пішла з життя в оточенні своєї сім'ї в своєму будинку в Лондоні.

Для ЗМІ вона була "верховною жрицею панку" і "королевою екстриму". У світі моди вона була улюбленим персонажем, який заряджав енергією і розсував межі індустрії до самої смерті.

відео дня

Вона крутила санкюлоти для фотографів після того, як в 1992 році отримала Орден Британської імперії від королеви. У квітні 1989 року вона знялася для обкладинки журналу Tatler, одягнена в костюм Aquascutum, який, за її словами, був призначений для Маргарет Тетчер.

"Відверто кажучи, Вествуд було наплювати. Як найстарша з інженю з волоссям, що періодично забарвлюється в помаранчевий колір, і алебастровим кольором обличчя, вона піднялася до шанованого статусу Британського національного надбання", - пише видання.

"У мене є вбудована збоченість, — сказала Вествуд в основоположній книзі Джона Севіджа "England's Dreaming: The Sex Pistols and Punk Rock,", — свого роду вбудований годинник, що завжди реагує на все ортодоксальне".

Вів'єн Ізабель Свір народилася в Дербіширі, Англія, 8 квітня 1941 року. Її мати працювала ткачем на місцевих бавовняних фабриках; її батько походив з родини шевців. Вона почала шити одяг для себе ще в підлітковому віці. Після семестру в художній школі Гарроу вона працювала вчителем початкових класів і вийшла заміж за фабричного робітника Дерека Вествуда в 1962 році. Але все змінилося, коли вона покинула чоловіка і познайомилася з Малкольмом Маклареном у 1965 році.

"Мені здавалося, що потрібно відкрити стільки дверей, і він мав ключ від кожної з них", — сказала вона Newsweek у 2004 році. Неможливо уявити Британію 1970-х без їхнього творчого партнерства. Макларен керував Sex Pistols, а з магазину на Лондонській Кінгс-роуд Вествуд допоміг розробити візуальну граматику для панк-руху.

Її одяг варіювався від фетишистського бондажного спорядження до масивних туфель на платформі і футболок з написами. Відомо, що бунтівники продавали футболку, на якій була зображена королева з англійською шпилькою в Королівській губі.

У 1992 році Вествуд одружилася з австрійським студентом-дизайнером Андреасом Кронталером, який був на 25 років молодший за неї. Вони працювали співавторами до того, як він очолив її лінію готового одягу в 2016 році. У заяві, опублікованій після оголошення про її смерть, Кронталер сказав: "Я продовжу жити з Вів'єн у своєму серці. Ми працювали з нею до самого кінця і вона дала мені багато речей, з якими можна було впоратися. Дякую, люба".

Вествуд була затятим захисником планети, часто віддаючи перевагу якості, а не кількості, коли мова йшла про споживання моди. Для свого показу осінь-зима 2019/2020 на Тижні моди в Лондоні Вествуд відправила моделей, акторів і активістів по подіуму з політичними плакатами, один з яких свідчив: "Що добре для планети, добре для економіки".

Вона часто брала участь в екологічних демонстраціях, а в 2015 році незабутньо проїхала на танку по окрузі тодішнього прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона на знак протесту проти гідророзриву пласта. У червні 2020 року Вествуд, одягнена в жовте, підвішувала себе в гігантській пташиній клітці на знак протесту проти екстрадиції засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа перед центральним кримінальним судом Великобританії.

Нагадаємо, раніше знаменитий футболіст Пеле померти від раку у віці 82 роки.

Напередодні стало відомо, що стан здоров'я легенди світового футболу, триразового чемпіона світу, колишнього міністра спорту Бразилії Пеле погіршується.

Пеле був госпіталізований в кінці листопада на тлі респіраторної інфекції. При цьому з вересня минулого року бразилець отримував терапію від раку після видалення пухлини товстої кишки.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти