StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Урожай визріє до осені: що посадити на грядку одразу після збирання цибулі

3 серпня 2024, 11:20
349
Цибуля забирає з ґрунту багато калію та азоту і робить його більш лужним. Тому два роки поспіль цибулю не варто вирощувати на одному й тому ж місці.

Цибуля, морква
Що посадити на грядку, де росла цибуля? / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Грядки з цибулею є майже на кожному городі, оскільки ця культура користується особливою популярністю. Щоб щороку отримувати хороший урожай, потрібно обов'язково дотримуватися правил сівозміни.

Якщо вам цікаво, що робити, щоб цибуля не пішла в стрілку, читайте матеріал: Цибуля не піде в стрілку і дасть величезні солодкі цибулини: що потрібно зробити.

відео дня

Що добре росте після цибулі

Цибуля забирає з ґрунту багато калію та азоту і робить його більш лужним. Тому два роки поспіль цибулю не варто вирощувати на одному й тому ж місці.

Внесення калійних добрив може призвести до невеликого залуження субстрату. Таким чином, після вирощування будь-якого різновиду цибулин ґрунт відчуває дефіцит азоту, калію та може давати слабку лужну реакцію. Такий субстрат абсолютно не підходить для посадки будь-яких цибуль, включно з часником, шніт-цибулею, батуном тощо.

Варто зазначити, що у цибулевих мало шкідників. Єдиний, хто заслуговує на увагу, - цибулева муха, яка здатна істотно знизити врожаї.

Цибулева муха прекрасно переносить зиму і наступного року здатна завдати значної шкоди посадкам, висадженим на колишньому місці. Тому багаторічна посадка цибулевих на одному і тому ж місці не рекомендується.

Оптимальна перерва між вирощуванням будь-яких сортів цибулі становить три роки.

Що можна посадити після того як прибрали врожай цибулі?

Список культур досить великий.

Морква - це найвдаліший варіант для посадки після цибулі, оскільки фітоциди, що виділяються рослиною, знищують цибулеву муху.

Багато городників вирощують моркву і цибулю рядами на одній грядці або чергують їх на одному місці через рік.

Морква не вимоглива до якості ґрунту, але вона потребує хорошого освітлення. Ідеально якщо морква перебуватиме під сонячними променями весь світловий день.

Бурякможна посадити одразу після збирання цибулі. Варто зупинити свій вибір на ранньостиглих сортах. Таким чином, уже до осені можна отримати врожай. Варто пам'ятати, що цей буряк не буде зберігатися довго.

Буряк добре розвивається на пухких ґрунтах. При підготовці грядки варто внести калійні та фосфорні добрива. Ця культура не переносить закислення субстрату, але на нейтральних і слаболужних ґрунтах росте нормально.

Наступного року після збирання цибулі на цьому місці добре розвиватимуться всі рослини із сімейства гарбузових: огірки, кабачки, гарбуз, патисони, дині, кавуни. Цим культурам подобається очищений від шкідників і патогенної мікрофлори ґрунт.

Полуниця особливо чутлива до патогенної мікрофлори і легко заражається бактеріальними та вірусними інфекціями. Оскільки після цибулевих небезпека заражень мінімальна, а коренева система полуниці опускається досить глибоко, тому дефіцит корисних речовин не так помітний.

Які рослини не можна вирощувати спільно інфографіка
Які рослини не можна вирощувати спільно / Інфографіка: Главред

Земля, знезаражена грядками цибулі, благотворно позначається на зростанні томатів, перців, баклажанів і картоплі. Їхнє потужне коріння йде глибоко в ґрунт, де вони отримують достатнє живлення.

Бобові також можна садити після цибулі. Представники цього сімейства накопичують у кореневих бульбах азот і тим самим відновлюють виснажений цибулею ґрунт. Їх висаджують як сидерати або ж наступного року як культуру-послідовника.

Різні сорти капусти добре на грядках після цибулі. Їх можна висаджувати одразу після збирання врожаю. Лише брюссельська капуста дуже вимоглива до складу ґрунту, тому перед посадкою потрібне внесення добрив.

Раніше Главред писав, чому потрібно обов'язково посадити горох.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти