StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як "виростити тінь" на дачі: названо дерева і чагарники, які швидко ростуть

22 червня 2024, 09:03
166
У принципі, будь-яке дерево дає тінь. Але якщо ваш двір абсолютно "голий", то порятунком стануть дерева, які швидко ростуть.
Акація, верба, клен
Акація, верба, клен - відмінний вибір для створення тіні в саду / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Якщо ваша заміська ділянка далека від ідеалу й на ній ростуть лише хирляві дерева та колючі кущі, то перетворити її на оазу можна всього за три-чотири роки. Уже через такий короткий термін можна домогтися того, щоб ландшафт радував око, а двір був прихований від очей сусідів. Приємним бонусом буде тінь на ділянці під час спекотних літніх днів. Щоб домогтися такого результату, потрібно посадити швидкорослі дерева і чагарники.

До слова, жива огорожа стане прикрасою будь-якого саду, додавши елемент логічності та завершеності. Детальніше читайте в матеріалі: Які кущі посадити замість паркану: названо шість найефектніших чагарників.

Що посадити на ділянці, щоб була тінь

У принципі, будь-яке дерево дає тінь. Але якщо ваш двір абсолютно "голий", то порятунком стануть дерева, які швидко ростуть.

відео дня

Береза посідає перше місце в будь-якому рейтингу швидкозростаючих дерев. Середній приріст берези у висоту за один рік може скласти 1-2 метри. Крім того, вона потребує особливого догляду, є стійкою до похолодань і захворювань.

Дизайнери рекомендують садити берези поруч із хвойними. Таким чином створюється розкішний фон зі змішаних груп дерев на ділянці.

Береза.
Береза / pixabay.com

Верба. Приріст висоти цього дерева в молодому віці може скласти за рік до одного метра. При цьому це довговічні дерева, вкрай стійкі до морозів, захворювань і задимлення.

Верба не любить застоїв води. Садити ці дерева краще в сонячних місцях зі слаболужним ґрунтом. До речі, верба - чудовий медонос і приваблює у сад величезну кількість комах-запилювачів.

Іва.
Верба / pixabay.com

Клени - найбільш швидкорослі дерева в Україні. З цих дерев виходять середні (до 10 метрів) живоплоти. Річний приріст гостролистого клена у висоту може скласти до 80 см.

Гостролистий клен вважається тіньовитривалою та морозостійкою рослиною, тому набув широкого поширення на території Європи.

Клен.
Клен / pixabay.com

Біла акація славиться своєю розлогою та ажурною кроною, а також неймовірно красивим цвітінням. Невибагливий, швидко зростаючий чагарник за рік може вирости на півтора метра.

Акація не потребує ретельного догляду, тому підходить для тих людей, які не можуть приділяти багато уваги саду. Декоративні різновиди акації цвітуть ароматними, медоносними квітами, які приваблюють на ділянку бджіл.

Біла акація
Біла акація / pixabay.com

Чим зробити тінь: швидкорослі чагарники

Сніжноягідник не лише швидко зростає, а й дуже гарний у будь-яку пору року. Навесні він покритий густим листям і ніжними, біло-рожевими квітами. Потім квіти перетворюються на великі, білі або рожеві ягідки з восковим нальотом. Восени листя опадає, а ягоди тримаються на кущах до самих морозів.

Сноуберрі.
Сніжноягідник / pixabay.com

Бирючина звичайна виростає на 1,5-2 метри за рік. Чагарник дає хорошу, щільну тінь.

Рослина невибаглива, не потребує формування і постійного догляду. Листя бирючини густе і темно-зелене, а декоративність надають чорні ягоди, зібрані в китиці.

Бирючина
Бірючина / pixabay.com

Бузок при гарному догляді виростає на півтора метра за рік. Цей чагарник надзвичайно декоративний, тому без нього не обходиться жодна присадибна ділянка. Його ароматні квіти, зібрані в китиці, будуть гарні не лише на гілках, а й у зрізці.

погода, весна, бузок
Бузок / pixaby

Ліщина. За умови гарного догляду і регулярного поливу ліщина швидко зростає. Її різьблене листя дає гарну тінь. А восени на ліщині дозрівають горіхи. У заростях ліщини дуже люблять вити гнізда птахи.

Хейзел.
Ліщина / pixabay.com

Жимолость росте до півтора метра на рік. Тінь від неї не дуже густа, зате навесні кущі всипані ароматними квітками, а влітку на них дозрівають корисні ягоди. Крім того, сірі гілки і листя з сизим нальотом виглядають дуже незвично.

Жимолость
Жимолость / Фото: pixabay.com

Калина. Це ще один швидко зростаючий чагарник із зеленим, різьбленим листям, який добре росте навіть за відсутності догляду.

Влітку калина вкривається білосніжними, великими квітами, а восени на кущах з'являються цілющі, глянцево-червоні ягоди, які можна заготовляти на зиму.

Калина
Калина / pixabay.com

Якщо вам цікаво, як зробити так, щоб території саду в тіні не залишалися порожніми, а тішили око барвистими фарбами, то читайте матеріал: Які квіти найкраще ростуть у тіні: названо найкрасивіші та невибагливі багаторічники.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти