StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Найбажаніший святковий десерт: готуємо неперевершений класичний штолен на Різдво

24 грудня 2023, 10:27
У магазинах справжній штолен коштує дуже дорого, але його можна приготувати саморуч.
Час приготування Час приготування: 120 хв
Час на підготовку Час на підготовку: 10 хв
Кухня Кухня Європейська
Найбажаніший святковий десерт: готуємо неперевершений класичний штолен на Різдво
Штолен рецепт / Колаж Главред, фото скриншот TikTok (yummy.lera)

Наближається час, коли атмосфера наповнюється запахом випічки та неперевершеної теплоти. Саме зараз хочеться втілити в життя традиційний смак святкових радощів – різдвяного Штолена. У цьому рецепті кожен інгредієнт дарує вам не лише частину зимової казки, але й глибоке насолодження від створення чогось особливого.

Різдвяний штолен - рецепт

Інгредієнти:

  • 300 г цукатів/сухофруктів
  • 75 мл апельсинового соку/рому/коньяку
  • 200 мл молока
  • 40 г свіжих дріжджів
  • 2 яйця
  • 140 г цукру
  • 20 г ванільного цукру
  • 1/2 ч.л. солі
  • 1 ч.л. кориці
  • 1/3 ч.л. імбиру
  • мускатний горіх
  • гвоздика
  • цедра 1 апельсину та 1 лимону
  • 550-600 г борошна
  • 140 г масла ⠀


Інгредієнти для покриття:

відео дня
  • 60 г масла
  • 80 г пудри

Приготування: Цукати/сухофрукти добре промиваємо водою та заливаємо апельсиновим соком/алкоголем. Перемішуємо і залишаємо у темному місці на 2 години, а краще на ніч. Для опари у глибокій ємності поєднуємо тепле молоко, 2 ст.л. цукру та 6 ст.л. борошна із загальної кількості, а також дріжджі і залишаємо в теплому місці на 15 хв.

Після цього до опари додаємо яйця, цукор, ванільний цукор, сіль, спеції, цедру цитрусових та перемішуємо. Поступово просіюємо борошно та замішуємо м‘яке еластичне тісто. Додаємо м‘яке масло і добре вимішуємо, поки тісто знову не стане м‘яким та еластичним. З цукатів зливаємо зайву рідину, перемішуємо їх з 2 ст.л. борошна та вмішуємо у тісто.

Кладемо його у велику ємність присипану борошном, накриваємо плівкою, рушником і залишаємо в теплому місці на 1 години. Обминаємо тісто, ділимо на 2 частини і формуємо штолени, як на відео.

Кладемо на пергамент, накриваємо рушником і ще раз залишаємо у теплому місці на 25 хв. Випікаємо у розігрітій до 160 гр духовці 50-60 хв. Ще гарячими (з усіх боків) змащуємо розтопленим маслом та рясно посипаємо пудрою.⠀ Зберігаємо загорнутими у пергамент та фольгу у темному прохолодному місці від 2-х днів до 2-3 тижнів. Чим довше Штолен постоїть, тим смачнішим він буде.

Дивіться різдвяний штоллен рецепт українською:

@yummy.lera Найпростіший та найсмачніший рецепт Штолена до різдвяного столу??⠀ Дуже важливо обирати правильні дріжджі, які впораються з таким важким тістом, як у Штолена (з великою кількістю масла, цукру і т.д.)! Саме тому я обираю дріжджі "Духмяна Хата", з ними можна розслабитися і не боятися дріжджового тіста, бо вони піднімуть будь яке тісто?? ІНГРЕДІЄНТИ (на 2 великих або 4 маленьких): ✅ 300 г цукатів/сухофруктів (у мене родзинки, курага, вишня та журавлина) ✅ 75 мл апельсинового соку/рому/коньяку ✅ 200 мл молока ✅ 40 г свіжих дріжджів "Духмяна Хата" ✅ 2 яйця ✅ 140 г цукру ✅ 20 г ванільного цукру ⠀ ✅ 1/2 ч.л. солі ✅ спеції: у мене 1 ч.л. кориці і по 1/3 ч.л. імбиру, мускатного горіху та гвоздики ✅ цедра 1 апельсину та 1 лимону ✅ 550-600 г борошна ✅ 140 г масла ⠀
*для покриття: 60 г масла + 80 г пудри ГОТУЄМО: Цукати/сухофрукти добре промиваємо водою та заливаємо апельсиновим соком/алкоголем. Перемішуємо і залишаємо у темному місці на 2 год, а краще на ніч. Для опари у глибокій ємності поєднуємо тепле молоко, 2 ст.л. цукру та 6 ст.л. борошна із загальної кількості, а також дріжджі і залишаємо в теплому місці на 15 хв. Після цього до опари додаємо яйця, цукор, ванільний цукор, сіль, спеції, цедру цитрусових та перемішуємо. Поступово просіюємо борошно та замішуємо м‘яке еластичне тісто. Додаємо м‘яке масло і добре вимішуємо, поки тісто знову не стане м‘яким та еластичним. З цукатів зливаємо зайву рідину, перемішуємо їх з 2 ст.л. борошна та вмішуємо у тісто. Кладемо його у велику ємність присипану борошном, накриваємо плівкою, рушником і залишаємо в теплому місці на 1 год. Обминаємо тісто, ділимо на 2 частини і формуємо штолени, як на відео. Кладемо на пергамент, накриваємо рушником і ще раз залишаємо у теплому місці на 25 хв. Випікаємо у розігрітій до 160 гр духовці 50-60 хв. Ще гарячими (з усіх боків) змащуємо розтопленим маслом та рясно посипаємо пудрою.⠀ Зберігаємо загорнутими у пергамент та фольгу у темному прохолодному місці від 2-х днів до 2-3 тижнів! Чим довше Штолен постоїть, тим смачнішим він буде?? Смачного?⠀ ⠀ #українськийтікток#україна#смачно#рецепт#рек#хочуврек♬ Holly Jolly Christmas - Michael Bublé

Більше новорічних рецептів:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти