"Всіх знайдуть і всіх дістануть": Мінськ пішов шляхом залякування

24 травня 2021, 19:49оновлено 27 грудня 2021, 19:12
Затримання Романа Протасевича - це демонстративна акція, спрямована як на прихильників режиму, так і на його супротивників.
Лукашенко
Олександр Лукашенко / Reuters

У Національному аеропорту "Мінськ" була проведена посадка літака компанії Ryanair, що летів за маршрутом Афіни - Вільнюс. Причина - повідомлення про мінування. У повітря було піднято МіГ-29, який супроводив пасажирський Boeing 737 до аеропорту, де був вже створений весь антураж - сапери, пожежники і... знімальні групи білоруських телеканалів БТ і ОНТ.

Трохи пізніше прийшла інформація про те, що на борту перебуває Роман Протасевич. І деякі джерела повідомили, що в момент посадки стався конфлікт між командиром судна і кимось із пасажирів. Останнє не підтверджено, але Роман цілком міг намагатися вказати на небезпеку, що загрожує йому в "рідному" аеропорту.

Судячи з уже опублікованої частини листування Протасевича з близькими, за ним стежили, аж до того, що посадили в літак. Але одна справа стежити в аеропорту, а інша - знати, куди полетить. Не виключаю того, що "стукає" хтось у близькому оточенні журналіста, або просто "хакнули" один з електронних девайсів хлопця. Все могло бути.

відео дня

читайте такожЗатримання засновника Nexta Протасевича: ЄС поставив жорстку умову БілорусіВесь загальний антураж треба підготувати. Зрештою повідомлення про мінування, як правило, перевіряються - шукають того, хто повідомив. І якщо в Білорусі знаходять, то в якій-небудь Греції і поготів. Тому в даному випадку операція готувалася. І говорити, що це була "швидка" робота не варто. Думаю, що спочатку досить довго відстежували, думали над іншими рейсами. Але нарешті підвернувся зручний для офіційного Мінська формат.

Що тепер далі? Далі будуть політичні звинувачення на адресу офіційного Мінська в першу чергу з боку Європейського Союзу і США. Будуть підняті питання на рівні ICAO (Міжнародна організація цивільної авіації - ред.). Але в даному випадку ймовірність серйозних рішень на рівні ICAO вельми сумнівна.

З іншого боку, якщо ми говоримо про таку річ як політичний або медійний тиск, то офіційний Мінськ зробив собі якщо не ім'я, то "пресу", як то кажуть. Навіщо так ризикувати?

Це демонстративна акція. Не настільки потрібен був Протасевич зараз. Ця акція спрямована як на прихильників режиму, так і на його супротивників: білоруська влада намагається сказати, що вони всіх знайдуть і всіх дістануть. Зробити одну гучну акцію набагато легше, ніж дістати всіх учасників протестів, і сподіватися, що певна частина громадян Білорусі, які опинилися за кордоном, буде боятися - це природно. Тому з одного боку це певна акція залякування. З іншого - це гра на внутрішнє поле - що влада повністю контролює ситуацію.

читайте такожТихановська заявила про загрозу смертної кари затриманого журналіста ПротасевичаПротасевич буде в Американці (СІЗО КДБ Білорусі – ред.), на жаль. Будуть пред'явлені крім двох статей - 293 (масові заворушення) і 342 (Організація і підготовка дій, які грубо порушують громадський порядок) - звинувачення ще за кількома статтями. І, швидше за все, хлопця спробують запроторити на рочків 7-8. Як би там не було, це ще одна людина, за яку в кінці 2021 року почнеться торг із західними країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти