Поблизу кордонів України - близько 130 тисяч військ РФ: у Міноборони заявили про інформаційні атаки

28 січня 2022, 12:55
У порівнянні з весною минулого року, ситуація змінилася тільки у Білорусі, і Україна за цим уважно стежить, сказав Олексій Резніков.
Резніков
Біля кордонів України стало ненабагато більше військ, проте посилилося нагнітання ситуації - Резніков / УНІАН

Розвідка України не фіксує будь-яких суттєвих відмінностей в ситуації з військами РФ біля кордонів від обстановки, яка спостерігалася навесні минулого року. Наразі біля українських рубежів спостерігається близько 130 тисяч військ разом з військовою технікою. Кардинальна відмінність - посилення інформаційних заходів, які впливають, у тому числі, і на економічну ситуацію. Після того, як взимку почався навчальний період у Росії, війська постійно рухаються, і ці відомості використовуються для інформаційного тиску. Становище змінилося тільки у Білорусі, і Київ за цим уважно стежить. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков.

"Хочу підкреслити: станом на зараз не спостерігається жодних явищ або дій військового характеру, які б помітно відрізнялися від того, що відбувалося навесні минулого року перед Великоднем. Єдина відмінність у військовому плані, за якою ми уважно стежимо, це ситуація в Білорусі. Що кардинально відрізняється, це інтенсивність гібридних заходів, в першу чергу інформаційних, а також їх вплив на макроекономічну ситуацію", - розповів глава Міноборони під час свого виступу у Раді в п'ятницю, 28 січня.

читайте такожСотні танків і казарми: з'явилися нові супутникові знімки російських військ біля українських кордонівМіністр зазначив, що на початку грудня минулого року неподалік від українських кордонів фіксувалося близько 94 тисяч військових, а з авіацією і флотом їх чисельність доходила приблизно до 110 тисяч. Наразі біля кордонів близько 112 тисяч військ, а якщо рахувати з військовою технікою – приблизно 130 тисяч. Кількість військ збільшилася несуттєво, проте змінилася реакція.

"Зараз ми спостерігаємо за частинами, які нараховують близько 112 тис. осіб, а з морською та авіаційною компонентою це близько 130 тис. осіб. У квітні минулого року бойовий контингент, який стягувала Росія, складав 126 тис. осіб. Отже, кількість тоді і зараз співмірна. Неспівмірна реакція", - зазначив Резніков.

Також він додав, що сам міністр, розвідка і головнокомандувач ЗСУ Залужний постійно контактують з міжнародними партнерами. Російські війська дислокуються на відстані до 200 кілометрів від українських кордонів.

"Відмінність в цифрах щодо концентрації російських військ, які іноді звучать в публічному просторі, особливо в міжнародних ЗМІ, пов'язана з відстанню і трактуваннями цієї відстані. Хтось вказує цифри, пов'язані з присутністю російських військ на відстані до 200 км від держкордону України, а хтось - до 400 км. Ми використовуємо дані щодо зони до 200 км, тому що вони більш точно відображають тенденції", – додав міністр.читайте такожЗагроза захоплення РФ Харкова, Одеси, Дніпра і дата 20 лютого: у ЗСУ попередили про небезпечний сценарій

Також він підкреслив, що з початку зимових навчань Росії постійно фіксується пересування військових підрозділів, однак інформація про це постійно поширюється і використовується в якості тиску.

Війська Росії біля кордонів України

В адміністрації Байдена раніше з посиланням на розвідку США повідомляли про те, що Росія може готувати план щодо військового нападу на бойовиків "ЛДНР" "під чужим прапором". Згідно з інформацією американців, ситуація може бути використана для повномасштабного військового наступу на Україну.

Журналісти CNN з посиланням на інформацію Міноборони України опублікували матеріал про те, що біля українських кордонів знаходиться близько 127 тисяч військових РФ. В оборонному відомстві не виключили ракетних ударів по об'єктах стратегічної важливості.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков сказав, що рух військ РФ в прикордонних з Україною територіях, мовляв, пов'язаний зі складною ситуацією в регіоні і діями НАТО. Москва вважає свої дії "запобіжними заходами".

Президент США Джо Байден попередив главу РФ Володимира Путіна про жорсткі санкції проти Москви у разі повномасштабного військового вторгнення в Україну. Банкам Росії можуть заборонити працювати з доларом.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що риторика Вашингтона про нові санкції проти Росії може призвести до, мовляв, силового сценарію Києва щодо звільнення окупованого Донбасу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти